Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разширяваме участието си във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина

[post-views]
Разширяваме участието си във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина

Това ще повиши ангажираността на страната ни за осигуряване на сигурността и стабилността на Балканите, смята министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Правителството разреши изпращането и използването на рота и национален поддържащ елемент – до 140 военнослужещи и до 50 единици военна техника в състава на многонационалния батальон на EUFOR във Военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА” за срока на нейното провеждане. Към момента участваме в същата операция с до 20 военнослужещи в щаба на операцията и подчинените структури и в междинния резерв с рота и национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи.

Защо се налага това решение?

Във възка с извършващата се широкомащабна офанзивна операция на Руската федерация спрямо Украйна и вероятността за влошаване на обстановката по сигурността в Босна и Херцеговина, е необходимо и увеличаване на контингента, посочва по време на правителственото заседание министърът на отбраната Димитър Стоянов. Тази ситуация наложила преразглеждане на оперативните сили и способности на мисията в Босна и Херцеговина. Като резултат е  дефинирана и необходимостта от въвеждането на допълнителните сили.

През месец юни 2022 г. оперативният командир на операцията „АЛТЕА” бригаден генерал Уде, предложил България да повиши своя принос с постоянно участие на рота в състава на многонационалния батальон в операцията. Поради големия интерес от страните, участвали в юнската конференция, е приет план на командващия на „АЛТЕА”за ротация на формированията от многонационалния батальон. Съгласно плана България ще участва заедно с Италия с ротация през 12 месеца.

С изпращането и използването на рота и национален поддържащ елемент в състава на многонационалния батальон в операцията „АЛТЕА” ще се повиши ангажираността на страната ни за осигуряване на сигурността и стабилността в Босна и Херцеговина и на Балканите, подчертава министър Стоянов.

В решението си правителството определя и размерът на командировъчните дневни пари, които ще се изплащат на военнослужещите за участие в операцията. Те са от 41 до 44 евро, в зависимост от военното звание.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани