Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна очаква ново руско настъпление

[post-views]
Украйна очаква ново руско настъпление

Руските войски ожесточават сраженията в Източна Украйна с пращането на новомобилизирани на бойното поле в момент, когато Киев очаква по-мощно настъпление на североизток и юг, пише „Ройтерс“. Според управителя на Луганска област от името на Киев, Серхий Хайдай, пристигащите мобилизирани са „десетки хиляди“. Пред „Ройтерс“ Олексий Данилов, секретар на съвета за национална сигурност, казва, че се очаква Кремъл да нареди настъпление в Харковска и Запорожка област в новата фаза, която според Киев, а и според западни разузнавателни служби е въпрос на дни. „Колко успешни ще бъдат (опитите за настъпление – бел. ред), зависи от нас“, казва Данилов.
Междувременно Москва се похвали с успехи на фронта. На съвещание в Министерството на отбраната на Русия министър Сергей Шойгу изреди населени места, завзети в последните седмици. Те включват Соледар, Клещиевка, Благодатное и още няколко сравнително малки пункта – Москва отбелязва напредък, макар и малък, спрямо застоя от втората половина на 2022 г. Продължават обаче сраженията за близкия до Соледар град Бахмут в Донецка област. Силите на Москва опитват да обкръжат Бахмут и според наблюдатели украинската армия би се изтеглила, ако рискът от това нарасне предвид факта, че градът няма сериозна стратегическа стойност.
Засилват се и атаките по друго направление на юг, към Угледар, няколко дни след като прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че една от причините „специалната операция“ (войната) да продължава е, че Русия не владее целия Донбас (Донецка и Луганска област). Угледар е с локация от по-важно стратегическо значение, там се срещат южният и източният фронт. Русия обяви, че през януари са убити 6500 украински военни, унищожени са 341 танка, 26 самолета и 7 хеликоптера. Москва заплаши с „непредвидимо ниво на ескалация“, до каквото може да се стигне заради изпращането на западни оръжия за Украйна.
Руската наемническа групировка „Вагнер“ е спряла да набира затворници, които да се бият в Украйна, каза в четвъртък основателят й Евгений Пригожин, цитиран от „Ройтерс“. „Набирането на затворници от частната военна компания „Вагнер“ напълно спря“, каза Пригожин в отговор на запитване за коментар от руска медия, публикувано в социалните мрежи.
През тази седмица украинският президент Володимир Зеленски бе на обиколка в Западна Европа. При посещението си в Париж той поиска от Франция и Германия да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде „Ройтерс“. „Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна“, каза украинският президент.

В Париж Зеленски имаше работна вечеря с президента Макрон (в средата) и канцлера Шолц

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на контраразузването като част от серия промени във висшите етажи на властта, предшествани от корупционни скандали и катастрофа с правителствен хеликоптер, в който загина цялото ръководство на вътрешното й министерство. Игор Клименко става вътрешен министър, а Василий Малюк – началник на Службата за сигурност на Украйна. На 1 февруари Службата за сигурност започна серия обиски в домовете на видни политици и бизнесмени. Сред тях бяха бившият вътрешен министър Арсен Аваков и олигархът Ихор Коломойски. Претърсени бяха и домовете на лица, свързани с медийни обвинения за закупуване на храни за армията на завишени цени. Уволнено беше цялото ръководство на митниците. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани