Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гранатомет лови дронове с мрежа

[post-views]
Гранатомет лови дронове с мрежа

Във Великобритания е разработен боен комплекс за борба с безпилотни летателни апарати Sky Wall 100 („Небесна стена”). В резултат на развитието и все по-широкото разпространение на леките безпилотни летателни апарати, особено на мултикоптерите с вертикално излитане и кацане, става все по-наложително да се създават системи за противодействие срещу тях, когато става дума за военното им приложение. Този оригинален гранатомет за противодействие на дронове се предлага от британската компания „Оупън Уъркс Инженеринг“.

Гранатометът „Небесна стена“ се разработва от 2016 г. Тогава компанията производител за първи път показва външния вид на гранатомета и неговите компоненти. Изделието веднага предизвиква интерес и така се стига до производството му и първите клиенти. Производителите обясняват, че съвременните средства за борба с безпилотните летателни апарати имат съществени недостатъци. Специализираните системи за радиоелектронна борба предизвикват силни смущения в работата на всички околни електронни системи и пречат на работата им в много ситуации. А стрелковите системи, или иначе казано, кинетическите системи за борба с дроновете нанасят физически поражения на апаратите и това не позволява те да бъдат изследвани, за да се разбере откъде е извършено злонамереното им изстрелване. Освен това кинетичните системи могат да предизвикат и непредвидени околни щети.
При разработването на гранатомета „Небесна стена“ инженерите вземат под внимание всички тези проблеми и така се ражда широко известната вече идея враждебните дронове да се ловят с мрежа като риби, само че във въздуха.
На пръв поглед идеята прилича на хрумване за създаване на игра за деца, но се оказва напълно реализуема и ефективна при последвалите изпитания.

В резултат на използването на специални боеприпаси и на особена система за управление на огъня с този гранатомет се улавя единствено целта. Улавя се само набелязаният дрон, без да се нанасят щети и повреди на околните обекти. При това уловеният дрон се сваля на земята без особени повреди. Защото това става с малък парашут. Гранатометът се използва навсякъде, където са забранени полетите на дронове. Това са военни обекти, граждански летища, масови мероприятия с много хора. Гранатометът представлява малък боен комплекс с футуристичен дизайн и е преносим. Може да се монтира и на мобилни платформи. Основното при него е пусковото устройство с оптическо-електронно устройство за прицелване и лазерен далекомер. С него се стреля от рамо. Дължината на гранатомета е 1,3 м, широчината и височината му са около 30 см. Тежи 12 кг. Изстрелва гранатата със сгъстен въздух. Затова стрелбата с него не вреди на околната електроника. Налягането в резервоара за сгъстен въздух е 306 атмосфери. Затова той може да изпрати гранатата на разстояние 120–200 м и височина до 90–100 м. Гранатометът може да проследява целта, да избира параметрите за стрелба и да ги предава на гранатата. Той осигурява точна стрелба, ако набелязаната цел се движи със скорост, не по-голяма от 15 м/сек по направление на стрелбата и не повече от 12,5 м/сек, ако се движи по линията на фронта. Най-близкото разстояние, от което може да се стреля с „Небесна стена“, е 10 м. Времето за презареждане е 8–10 сек.

Непосредствено преди всеки изстрел гранатата получава данни от системата за разстоянието до целта, след което тя се изстрелва и полита по определената територия. В зададена от системата точка корпусът на гранатата се отваря и тя изстрелва и разтваря здрава мрежа с площ 8 кв. м. Дронът буквално се оплита в мрежата и тя блокира витлата му. След което уловеният в мрежата дрон се спуска с парашут невредим на земята.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Виж още

Избрани