Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Показват невиждани досега кадри от откриването на останките на „Титаник“ по случай 25-ата годишнина на филма на Джеймс Камерън

[post-views]
Показват невиждани досега кадри от откриването на останките на „Титаник“ по случай 25-ата годишнина на филма на Джеймс Камерън

Показват невиждани досега кадри от откриването на останките на
Показват невиждани досега кадри от откриването на останките на „Титаник“ по случай 25-ата годишнина на филма на Джеймс Камерън

Рядко и невиждано досега видео от първото по рода гмуркане до останките на „Титаник“ след откриването им през 1985 г. ще бъде пуснато днес.

Кадрите, заснети през 1986 г., се публикуват от Океанографския институт „Уудс Хоул“ и ще имат премиера в 19:30 ч., като ще показват историческото гмуркане в безпрецедентни подробности, съобщава „Дейли мейл“.

Повече от 80 минути от кадрите в канала на WHOI в YouTube ще представят някои от забележителните постижения на гмуркането, ръководено от Робърт Балард.

Кадрите се споделят в чест на 25-годишнината от излизането на класическия филм на Джеймс Камерън за катастрофата на злополучния кораб.

За първи път човешки очи виждат гигантския океански лайнер, след като той се удря в айсберг и потъва в студения Северен Атлантик през април 1912 г. Около 1 500 души загиват по време на първото плаване на кораба от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк.

Екип от базирания в Масачузетс Океанографски институт „Уудс Хоул“ в партньорство с френската организация за океанографски изследвания IFREMER открива мястото на последния покой на кораба на дълбочина 12 400 фута на 1 септември 1985 г. с помощта на буксирана подводна камера. Девет месеца по-късно екип на WHOI се връща на мястото с известната тричленна изследователска подводница „Алвин“ и дистанционно управлявания подводен изследователски апарат „Джейсън младши“, които правят емблематични снимки на вътрешността на кораба.

Кадрите се публикуват във връзка с 25-годишнината от излизането на ремастерираната версия на „Титаник“ на 10 февруари.

„Повече от век след загубата на „Титаник“ човешките истории, въплътени в големия кораб, продължават да звучат актуално“, в изявление океанският изследовател и режисьор Джеймс Камерън. „Както мнозина, и аз бях завладян, когато „Алвин“ и „Джейсън младши“ се спуснаха до кораба и влязоха в него. С публикуването на тези кадри WHOI помага да се разкаже важна част от историята, която обхваща поколенията и обикаля света“.

Историята, която стои зад откриването на останките на „Титаник“ през 1985 г., е свързана с военноморските сили на САЩ. Мисията включва заблуждаване на Съветския съюз, че американските военни търсят само обречения лайнер, докато в действителност търсят и две изчезнали ядрени подводници. В крайна сметка „Титаник“ е открит на океанското дъно от екипа, ръководен от Балард, но всичко започва три години по-рано, когато той е офицер от военноморското разузнаване и океанограф, опитващ се да разработи свой собствен подводен апарат с дистанционно управление. Но парите му свършвали и се нуждаел от финансиране, затова се обърнал към заместник-началника на военноморските операции Роналд Тънман.

„През целия си живот съм искал да намеря „Титаник“, разказва Тънман. „И аз бях изненадан от това. Казах си: „Хей, това е сериозна, строго секретна операция. Да намериш „Титаник“? Това е лудост!“

Тънман се съгласява да финансира експедицията „Титаник“ при едно условие – Балард да използва парите и времето, за да открие и две ядрени подводници, изчезнали в Атлантическия океан през 60-те години на миналия век.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани