Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия екстрадира четирима австрийски дипломати

[post-views]
Външното министерство на Русия заяви пред посланика на САЩ, че отношенията между двете държави са на ръба на скъсване

Русия екстрадира четирима австрийски дипломати, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на руското външно министерство.

Агенцията отбелязва, че този стъпка се предприема като ответна мярка, след като Австрия екстрадира по-рано четирима руски дипломати в случай, свързан с подозрения за шпионаж.

Русия обяви като ответна мярка четирима австрийски дипломати за персона нон грата, които до края на деня на 23 февруари трябва да напуснат страната, се казва в изявлението на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

ТАСС отбелязва, че в министерството на външните работи на Русия днес е бил извикан посланикът на Австрия в Москва Вернер Алмхофер, пред когото е бил изразен решителен протест във връзка с изгонването на четирима руски дипломати от Виена.

„Като ответна мярка четирима сътрудници на посолството на Република Австрия в Руската федерация са обявени за персона нон грата. Те следва да напуснат територията на страната до края на деня на 23 февруари 2023 г. На посланика е връчена съответната нота“, се казва в изявлението.

В изявлението на руското външно министерство се посочва, че „недружелюбната и неоправдана с нищо стъпка“ на Австрия нанася сериозна вреда на двустранните отношения, които са в криза заради действията на австрийската страна.

Това вреди и на международния авторитет на Австрия, която се е „представяла преди като безпристрастна, неутрална страна и център на международната дипломация“, се казва още в изявлението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани