Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военно-патриотични организации в София почетоха паметта на Васил Левски

[post-views]
Военно-патриотични организации в София почетоха паметта на Васил Левски

Военно-патриотични организации в София почетоха паметта на Васил Левски

По инициатива на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР на 18 февруари представители на основните военно-патриотични съюзи отбелязаха 150 години от гибелта на великия син на България Апостола на Свободата Васил Левски, като се поклониха и положиха цветя на неговия паметник в парка на Военна академия „Георги С. Раковски”.

В поклонението участваха заместник-председателите на Съюза на ветераните от войните на България Мария Стоянова (ветеран от ВСВ) и полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на Контролната комисия на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Емил Гуджев, активистът от Съюза на възпитаниците на военните на НВ училища, ШЗО и потомци подофицер от запаса Марин Маринов, авторът на проекта на паметника архитект Венцислав Йочколовски със съпругата си, първият председател на инициативния комитет за изграждането на паметника генерал-майор от запаса Петко Драгоев, членове и симпатизанти на клуб „Военни моряци”.

В своето встъпително слово председателят на клуба контраадмирал от запаса Петър Странчевски говори за подвига на Васил Левски, за приноса на военно-патриотичните съюзи и на Военната академия за съхранението на неговата памет. Полковникът от запаса Райчо Митев прочувствено рецитира ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски”. Генерал-майор от запаса Петко Драгоев разказа за изграждането на паметника.

В тържествената обстановка своите членски карти и значки на СОСЗР получиха новоприетите в Съюза капитан от запаса Павлин Панчев и подполковник от запаса професор Николай Петров.

Поклонението завърши с обща снимка на участниците.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани