Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Орлето“ полита самостоятелно

[post-views]
„Орлето“ полита самостоятелно

Компанията „Дженерал Атомикс“ създаде за американската армия безпилотната летателна система MQ-1C  Gray Eagle („Сив орел”). „Сивият орел” осигурява на бойните командири способност за реагиране в реално време за извършване на дълги полети, непрекъснато наблюдение, разузнаване в много широки граници, идентифициране на вражески цели, възможност за комуникация и способност за атака.

Безпилотната летателна система MQ-1C Gray Eagle отговаря на едно от най-важните изисквания за висока издръжливост във въздуха. Освен това този мощен дрон е въоръжен с четири ракети „Хелфайър“. Дронът притежава голям обсег на действие и може да носи различни видове полезни товари. Както апаратура за наблюдение и разузнаване, така и въоръжение за атака.

„Сивият орел” се задвижва от двигател с вътрешно горене, притежаващ висок коефициент на полезно действие, горивото му е това, което обичайно се използва на бойното поле, както и продължителен жизнен цикъл. Дължината на „Сивия орел“ е 8, 5 м, има размах на крилата 17 м, излетно тегло 1620 кг и развива максимална скорост от 270 км/ч. Таванът на полета му е 7500 м. Управлява се със сателитни сигнали. Системата „Сив орел“ освен самолета включва и контролни наземни станции, терминали за данни, мобилна наземна контролна станция, сателитни терминали, автоматизирана система за излитане и кацане, както и допълнително оборудване за наземна поддръжка от войсковия персонал. „Сивият орел“ може да служи дори като релейна станция за препредаване на данни и информация.

В края на миналата година компанията производител „Дженерал Атомикс Аеронаутикъл Системс“ проведе първия изпитателен полет с малкия безпилотен самолет, наречен Eaglet („Орле”). Изпитанията се проведоха в щата Юта. „Орленцето” бе прикачено, издигнато във въздуха и след това изстреляно от големия „Сив орел“. Основното предназначение на малкия дрон е да разшири бойния обсег на  „Сивия орел“, както и  да осигурява безопасността на пилотираните самолети, летейки и разузнавайки далеч напред. В бъдеще неговото приложение ще става все по-гъвкаво. Компанията производител възнамерява да оборудва дрона така, че той да може да се изстрелва от хеликоптери или от мобилни наземни платформи.

От компанията казват още, че „Малкото орле” ще може да пренася мощни сензори за наблюдение и разузнаване, както и други полезни товари. Обикновено, когато се говори за полезни товари при безпилотните системи, експертите разбират възможност за носене на сензори за денонощно наблюдение при всякакви метеорологични условия, комуникационно оборудване и въоръжение. Що се отнася до дрона Eaglet, на него в бъдеще армията ще разчита да подпомага мисиите по разузнаване в голяма дълбочина, както и цялостната система за командване и управление. От „Дженерал Атомикс“ заявяват също така, че големият „Сив орел“ може да пренесе „Орлето“ на хиляди километри, преди да го пусне да лети. След първия полет на „Орлето“ се очаква то да участва в множество учения за пълно изследване на потенциала му и установяване на реалните му способности.

Успешно тестват безпилотен кораб миночистач

Американската компания „Текстрон“ проведе широка гама от тестове на малък безпилотен кораб за откриване и противодействие на морски мини. Замисълът на командването на ВМС на САЩ е създаване на система от безпилотни и пилотирани кораби, които да боравят с автономни подводни средства за борба с морските мини. В тестовете участва и най-модерният американски разрушител „Синсинати“, произведен по стелт технология.

„Текстрон“ извърши първоначалния етап от изпитанията на малък безпилотен кораб, който тегли зад себе си автономен подводен дрон миночистач. В резултат на тестовете ВМС на САЩ са близо до обявяване на първоначалната оперативна способност за борба с морските мини, което в бъдеще да гарантира безопасността на бойните кораби.

Моряците от „Синсинати“ също тестваха подробно шест от подводните автономни дронове. Цялото оборудване за противодействие на мините ще влезе във флота след окончателния доклад на експертите за резултатите от изпитанията и първоначалните оперативни способности. Флотът има задачата да обучава моряците и да организира учения и тренировки с използване на системите за откриване и унищожаване на морски мини.

Оборудват БМП с ракета от пето поколение

Шведските въоръжени сили възнамеряват да получат хибридна и усъвършенствана версия на бойната машина на пехотата (БМП) CV-90 от следващо поколение. Машината е дело на известната компания „БАЕ Системс“.  Наскоро за първи път успешно бяха изстреляни противотанковите управляеми боеприпаси Akeron MP от CV-90. Бойната машина на пехотата CV90 има брутно тегло 37 т и развива максимална скорост 70 км/ч. Обичайното въоръжение за машината е система с калибър 30 или 35 мм, но шведите използват и 40-мм версия. Машината има опция и за 12 W  CV90 от ново поколение. Дори се надяват това да стане за „рекордно кратко“ време. Модернизираният вариант трябва да бъде разработен и да влезе в действие между 2023 и 2027 г. и да служи до 2034 г. и след това. До този момент шведската армия оперира с 500 броя CV90 в различни конфигурации, включително като командни пунктове, въоръжени с минохвъргачки или с противовъздушни системи за отбрана.

Управляемата противотанкова ракета  Akeron MP, която беше изстреляна от  CV90 е единствената ракета от пето поколение в експлоатация в света. Тежи 15 кг, дълга е 1,3 м, има диаметър 14 см и обхват 4 км. Действа при най-сурови зимни условия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани