Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изненадващо президентът на САЩ на посещение в Украйна

[post-views]
Изненадващо президентът на САЩ на посещение в Украйна

САЩ отпускат допълнително 500 милиона долара военна помощ за Украйна и налагат нови санкции на Русия. Това обяви американският президент Джо Байдън при изненадващото си посещение в украинската столица Киев. Визитата на Байдън идва в навечерието на първата годишнина от началото на наричаната от Москва „специална военна операция в Донбас“. В посещението експерти видяха твърдия ангажимент на Вашингтон към Киев.

САЩ ще подкрепят Украйна, докато е необходимо, а бруталната завоевателна война на руският президент Владимир Путин се проваля. Така могат да се обобщят посланията на американският президент Джо Байдън от столицата Киев, която се оказа първата му и изненадваща спирка в обиколката му в държавите от Източна Европа.

Наред с допълнително боеприпаси за модерните системи реактивни ракетни системи Хаймарс и снаряди, САЩ ще предоставят и система за въздушно наблюдения. Наред с това Вашингтон налага и допълнително санкции.

Джо Байдън – президент на САЩ:

„До дни ще обявим и допълнителните ни санкции срещу руския елит и компании, които се опитват да избегнат рестрикциите, и продължават да финансират руската военна машина.

Следващата спирка на американския президент е Полша, която един от най-големите адвокати на Украйна, за предоставянето на модерна западната помощ на Киев.

Визита на Байдън съвпадна с посещението на най-големия китайския дипломат Ван – И в Москва, по време на която се очаква да представи позицията на Пекин за намиране на политическо решение на конфликта. Китай е сред държави, които нито осъждат, нито подкрепят руската агресия в Украйна.

Независимо от това, САЩ смятат, че китайските компании отдавна предоставят несмъртоносна военна помощ, но вече обмислят и изпращането на оръжия и боеприпаси за Москва.

време в навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна най-тежки боеве продължават да се водят на източния фронт, където украинското командване очаква нова масирана руска атака, с която Москва ще се опита да рестартира инвазията си. На този етап градовете Бахмут и Соледар в Донецка област остават най-горещите точки на фронта и където по думите на президента Володомир Зеленски въоръжените сили на страната нанасят огромни загуби в жива сила на противниковите войски.

Ситуацията край Бахмут остава критична и за сега защитата му ще продължи, но не й на всяка цена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани