Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филипините обсъждат със САЩ съвместни патрули на бреговата охрана в Южнокитайско море

[post-views]
Четирима човека са загинали при срутването на мост във Филипините

Филипините и САЩ обсъждат извършването на съвместни патрули на бреговата охрана, включително в Южнокитайско море, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на официален представител в Манила.

С припокриващи се суверенни претенции за стратегическия воден път, Филипините засилиха критиките си срещу „агресивните действия“ на Китай в Южнокитайско море. Това се превърна също и в гореща тема в обтегнатите китайско-американски отношения относно военноморските операции.

Говорителят на бреговата охрана на Филипините по въпросите за Южнокитайско море Джей Тариела каза, че разговорите със САЩ са напреднали и са надхвърлили първоначалния етап, като вероятността да се извършват съвместни патрули е голяма, предаде филипинският филиал на Си Ен Ен.

Тариела не предостави подробности относно мащаба и точното време, когато ще започнат да се осъществяват тези патрули. Това става след като по-рано този месец Пентагонът съобщи, че САЩ и Филипините са се „съгласили да започнат отново съвместните морски патрули в Южнокитайско море“, припомня Ройтерс.

„Вече има ясен път на възможностите за това, тъй като министерството на отбраната на САЩ също изрази подкрепа за съвместните патрули с филипинския и американския военноморски флот, така че е сигурно да има такива специални съвместни патрули между бреговите охрани на двете страни“, каза Тариела.

„Възможно е също така те да се извършват в Южнокитайско море с цел осигуряване на подкрепа за свободата на корабоплаването на американското правителство“, добави той.

Идеята в Южнокитайско море да бъде разположена брегова охрана вместо флота ще „успокои каквито и да било погрешни представи и няма да позволи на Китай да намира извинения за засилване на напрежението“ около водния път, отбеляза бившият заместник командващ на военноморския флот на Филипините Ромел Джуди Онг за Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани