Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ескалация на напрежението? Русия отмени декрет за суверенитета на Молдова

[post-views]
Ескалация на напрежението? Русия отмени декрет за суверенитета на Молдова

Руският президент Владимир Путин отмени указ, който гарантира суверенитета на Молдова в замразения конфликт в сепаратисткия регион Приднестровието, предава агенция „Ройтерс“. Решението на Кремъл идва на фона на опасенията на про-западното правителство в Кишинев, че Москва планира военен преврат в страната, припомня агенцията.

Отмененият от Владимир Путин указ в общи линии подкрепя суверенитета на Молдова при решаването на бъдещето на Приднестровието – подкрепян от Москва сепаратистки регион, който граничи с Украйна, и в който има разположени руски войници. В заповедта за отмяната на документа,  публикувана на страницата на Кремъл, се изтъква като причина „осигуряването на националните интереси на Русия във връзка с дълбоките промени, настъпващи в международните отношения.

Декретът е от 2012г и част от приетата преди 11 година руско външно политическа доктрини, в която Москва вижда по-тясно със ЕС и САЩ, припомня агенция „Ройтерс“ и допълва, че това  част от анти-западните мерки обявени от президент Владимир Путин в годишната му реч са състоянието на  Руската федерация.

Междувременно правителството в Молдова обяви, че вече е започнала проверка на документа, който според Кишинев, отразява единствено концепцията на руската външна политика, но не и съществуващите съвместни споразумения, според които двете страни гарантират териториалния си суверенитет.

Отмяна на указа идва няколко дни, след говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че  отношенията на Русия с Молдова, която миналата седмица одобри нов прозападен премиер са станали много напрегнати и обвини Кишинев, че преследва на антируски дневен ред.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани