Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Общото събрание на ООН обсъжда резолюция за постигането на траен мир в Украйна

[post-views]
Блинкън обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие

Войната на Русия в Украйна е оскърбление за нашата колективна съвест. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриването на дебатите в Общото събрание на световната организация за приемането на резолюция, призоваваща за справедлив и траен мир в Украйна.

Руската инвазия срещу Украйна е нарушение на Хартата на ООН и на международните закони е предпоставка конфликтът да излезе извън границите си

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН:

„Първата годишнина от руската инвазия в Украйна бележи един мрачен период, както за украинците, така и за международната общност. Инвазията е оскърбление за нашата колективна съвест и има въздействие не само върху Украйна, но и върху целия свят.

Държавата, която най-силно желае мира е Украйна. Това заяви външният министър на страната Дмитрой Кулеба пред делегатите на ООН.

Дмитро Кулеба- външен министър на Украйна:

„Никога в нашата съвременна история разделителната линия между доброто и злото не е била толкова ясна. Докато едната държава иска да оцелее, другата иска да убива и унищожава.

Разочароващо за Украйна, но резолюцията няма да има обвързваш характер. Независимо от това Киев и съюзниците му се надява документа да получили широка подкрепа, и повече страни да проявят солидарност.

Линда Томас-Грийнфийлд – постоянен представител на САЩ в ООН:

„Скъпи колеги, това е исторически вот. От него в навечерието на първата годишнина от конфликта, ще стане ясно позицията на всяка държава по света по въпроса за постигането на мир в Украйна.“

Резолюцията не е обвързваща, но подчертава необходимостта за постигане на „всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна, в съответствие с принципите на Хартата на ООН. Документът призовава още за възстановяването на териториалната цялост на Украйна, според международно признатите й граници, изтеглянето на руските войски от страната и незабавното прекратяване на военни действия. Подобна възможност е малко вероятна, след като руският президент Владимир Путин заяви, че рано или късно ще постигне целите на военна си операция, за която е виновен Запада. Позиция, която постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, изказва пред делегатите на Общото събрание.

Василий Небензя – постоянен представил на Русия в ООН:

„Желанието да нанесат поражение на Русия по всеки възможен начин, не само са готови да жертват Украйна, но са готови да вкарат света в бездната на войната.“

Според последните данни на ООН до този момент в конфликта в Украйна са загинали близо 8000 цивилни, а над 13 милиона други са били принудени да напуснат домовете си. Материалните щети се изчисляват на милиарди, като последиците от военни действия ще се усещат години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани