Информационен център на Министерство на oтбраната

Илва Йохансон: Европейският съюз иска да засили контрола срещу руските шпиони

В ЕС незаконно са проникнали 300 хиляди мигранти от началото на годината, обяви ЕК

Европейският съюз трябва да засили визовия контрол и сигурността на границите, за да предотврати влизането на руски шпиони в Шенгенското пространство, каза днес европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от АФП.

На пресконференция в Атина по въпроса за граничния контрол Илва Йохансон каза, че руският президент Владимир Путин “иска също да унищожи Европейския съюз… Ние сме заплаха за него, имаме демокрация, свобода, просперитет”.

“Нуждаем се от по-строги проверки на молбите за визи и от по-голяма сигурност на нашите граници”, добави тя.

От 7 март трябва да влезе в сила нова система за обмен на информация в Шенгенското пространство, уточни Илва Йохансон.

“Днес само половината от тези, които влизат в Европейския съюз с виза, се проверяват от системата за обмен на информация в Шенген. Това означава, че имаме много руснаци, които не се проверяват”, изказа опасения тя.

Необходими са биометрични проверки, в случай че агентите използват фалшиви паспорти, каза още Йохансон и добави, че около 400 руски шпиони са били експулсирани от ЕС миналата година.

Във връзка с необходимостта от засилване на граничния контрол и използването на нови технологии, еврокомисарят оцени, че сегашният европейски бюджет от “6,6 милиарда евро за защита на границите не е достатъчен”.

България и Румъния също трябва да бъдат включени в Шенгенското пространство тази година, за да дадат своя принос за споделянето на полицейска информация, каза още еврокомисарят.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top