Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ отбелязаха годишнината от руското нахлуване в Украйна с нови санкции срещу Русия

САЩ отбелязаха годишнината от руското нахлуване в Украйна с нови санкции срещу Русия

САЩ отбелязаха днес първата годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна с нови санкции срещу Русия и съюзниците ѝ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Освен това Вашингтон заяви, че ще предостави 2 милиарда долара на Киев, с които той да си набави още оръжия, докато се подготвя за пролетна офанзива. Помощта обаче не включва изтребители Ф-16, каквито бе поискала Украйна.

Санкциите са насочени срещу лица в Русия и “играчи от трети страни” из Европа, Азия и Близкия изток, които подкрепят “военните усилия на Русия”, се казва в документ на Белия дом. 

Съгласно текста на документа санкциите ще засегнат “над 200 физически лица и организации, включително играчи в Русия и в трети страни в Европа, Азия и Близкия изток, които подкрепят военните усилия на Русия”.

Под новите санкции ще попаднат десетина “руски финансови институции, съюзници и партньори, а също така и хора на отговорни длъжности в Русия”, става ясно от документа.  

“Ще санкционираме още играчи, които са свързани с руската отбранителна и технологична индустрия, включително такива, които са отговорни за това, че Русия се е сдобила с продукти, които попадат под санкциите, или за това, че помагат на Русия да заобикаля санкциите”, изтъква Белият дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише прокламации, с които ще увеличи размера на митата, които се плащат за внос на руски продукти в Съединените щати. Новите мерки ще доведат до по-голям размер на митата за над 100 вида метали, полезни изкопаеми и химични продукти от Русия на стойност около 2,8 милиарда долара.

Освен това американското министерство на търговията ще предприеме действия по контрол на износа, които ще са насочени срещу близо 90 компании в Русия и в трети страни, включително и в Китай, за които се твърди, че са заобикаляли санкциите, за да оказват подкрепа на руския отбранителен сектор. На компаниите, срещу които ще бъдат насочени тези действа, ще бъде забранено “да купуват продукти, като например полупроводници, които са произведени в САЩ или в чужбина, ако съдържат някои американски технологии или софтуер”.

Белият дом подчерта, че всички тези мерки са взети “в координация с партньорите и съюзниците от Г-7”.

Лидерите на страните от Г-7, които ще проведат днес виртуална среща, посветена на годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна, се очаква да обявят създаването на нов орган, който ще има за задача да блокира опитите за заобикаляне на санкциите. През първата година от съществуването си този орган ще бъде председателстван от САЩ, съобщи Белият дом.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top