Информационен център на Министерство на oтбраната

Стрелба, ориентиране и 25 км пеши марш за български воини в САЩ

Четирима военнослужещи от Втора механизирана бригада представят България на състезание в щата Тенеси, САЩ

В състезание по стрелба, ориентиране, устройване на бивак, пеши марш от 20–25 км и други трудни воински дисциплини участват в момента в САЩ четирима военнослужещи от Втора механизирана бригада в Стара Загора. Надпреварата е по силите само на истински универсални бойци,

закалени по полигони

и тренировъчни центрове за всякакви изпитания на силата, волята и издръжливостта.

Става дума за ежегодното съревнование за най-добре подготвен сержант и войник Joint Best Warrior competition 2023. Надпреварата е организирана от Националната гвардия на щата Тенеси и е от типа на военноприложните състезания. Съгласно регламента на състезанието групата се състои от двама състезатели, един инструктор и един национален представител.

Отборът ни е подготвен на изключително добро ниво, каза за в. „Българска армия” преди заминаването старшина Деян Мадин. Той е главен сержант на Втора механизирана бригада и национален представител на българската група. (Б. р. – След пристигането на групата в САЩ старшина Мадин изпрати за в. „Българска армия” снимки от подготовката за същинската част на състезанието, която започна вчера, след редакционното приключване на броя.)

„Във Втора механизирана бригада беше получена задача да определи отбор за участие в Joint Best Warrior competition 2023. На мен,

в ролята на национален представител

беше възложено да подбера състезатели и инструктор”, заяви старшина Мадин. Той посочва, че при избора на състезателите се е ръководил от това да има по един представител на сержантския и на войнишкия състав. Важно изискване е било владеенето на английски език, както и отличните физическа и тактическа подготовка. При военноприложни състезания всичко се свежда до привеждането им максимално близо до воденето на военни действия, изтъкна старшина Мадин.

За инструктор е определена старшина Людмила Данчева, която е завеждащ регистратура „НАТО и Европейски съюз” в бригадата. В групата са също двамата състезатели: командирът на минохвъргачен разчет младши сержант Станислав Стоянов и редник Ивайло Митев, който служи като шофьор.

Реално пряко участие в надпреварата ще вземат двамата състезатели, но инструкторът също е с много важни функции. „Неговата роля е да подпомага тяхното представяне през цялото време – както логистично, така и мотивационно. Инструкторът ще бъде неотлъчно до състезателите през цялото време”, обясни старшина Мадин.

Три седмици отборът е тренирал

интензивно и целенасочено за съревнованието. „Постарахме се да доближим подготовката максимално до условията на състезанието. Регламентът не е твърд за всяка година. Винаги нещо е леко „плаващо”. Има и тайни елементи от състезанието, които състезателите разбират непосредствено преди изпълнението им. Но през тези три седмици преминахме през основните дисциплини от бойната подготовка и се доближихме максимално до това, което ще правим там”, поясни националният представител.

По думите му екипът е имал работна среща с миналогодишните български участници – воини от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които са споделили впечатления и препоръки за най-добра подготовка. „Много ценни съвети ни дадоха, използвахме ги пълноценно. Тръгваме силно мотивирани, с големи очаквания и сме сигурни, че ще представим България достойно в състезанието, категоричен е старшина Мадин.

През трите седмици наблегнахме най-много на физическата подготовка, заяви старшина Людмила Данчева. „Тренирахме всички заедно със състезателите. Наблегнахме на топографията, на тактическата подготовка.

Провеждахме стрелби всяка седмица

Цялата ни подготовка беше структурирана спрямо регламента на състезанието. Що се отнася до изпита за езиковите умения, предполагам, че там няма да има никакъв проблем. Те са най-леката част”, допълни тя. Старшина Данчева има опит от подобен тип надпревари, тъй като е участвала в отбора на Сухопътните войски по ориентиране в няколко предишни години.

За мен спортът е хоби, за което отделям поне 4–5 часа дневно – фитнес, баскетбол, отвреме-навреме тенис на маса, бягане, каза младши сержант Станислав Стоянов. „По отношение на състезанието в САЩ – „грабна” ме това, че то ще е едно комплексно изпитание на физическите и психическите умения. Мисля, че ще се представим доста добре”, уверен е той.

Досега съм участвал в доста състезания, които се провеждат в бригадата – щафетни и дуелни стрелби, трибои, както и други, заяви редник Ивайло Митев. „На базата на плана, който ни предоставиха, успяхме да се подготвим максимално близко до реалните задачи, които ще изпълним в Тенеси. Преди да стана военнослужещ, съм се занимавал активно със свободна борба, и то – дълги години. Спортът винаги е бил част от моето развитие – кариерно или в личен план”, допълни той.

По думите на старшина Мадин според предварителния график състезанието ще премине в 4 денонощия, като действията на военнослужещите ще са интензивни,

с голямо физическо и психическо натоварване

Първият ден започва със строеви преглед на готовността на състезателите за занятието, както и на тяхното въоръжение и снаряжение. След това идва ред на писмен изпит по зададена тема, определена от армията на САЩ. Следва устен изпит – явяване пред борд от главни сержанти. Аз като национален представител ще бъда в борда от главни сержанти в ролята на изпитващия орган, поясни старшина Мадин.

Вторият ден стартира с огнева подготовка – дневна и нощна, като между тях са включени и различни тактически елементи – хвърляне на граната, евакуиране на ранен, действия при откриване на импровизирани взривни устройства, за да се видят знанията и реакциите на участниците при изпълнението на тези задачи.

Третият ден започва много рано сутринта с нощно ориентиране на местността, каза старшина Мадин. С карта в ръка и по определени координати състезателите ще трябва да намират предмети на непознат терен, като ще им се налага и да действат при различни ситуации. В периода между нощното и дневното ориентиране е предвидено преминаване на терен с препятствия и изпълнение на тактически задачи. Третият ден завършва с

устройване на бивак на местността

и преспиване на открито в бивака.

Четвъртият ден е планиран за пеши марш или ускорено придвижване с въоръжение и снаряжение по щат и 20-килограмова раница като тежест на гърба. Обикновено дължината на тези преходи е 20–25 км, заяви старшина Мадин. С това цялото състезание приключва.

За втори път българи се включват в състезанието

За втори път отбор от български военнослужещи участва в подобен вид състезание, каза главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов. Първият път е бил миналата година, когато в надпреварата се е включил тим от 61-ва механизирана бригада. Състезанието е всъщност вид съревнование за най-добре подготвен войник и сержант.

„Следя подготовката на отбора от 2-ра механизирана бригада, който има честта да участва тази година в състезанието. Хората са подготвени”, категоричен е старшина Крумов. По думите му тази година освен домакините и българите в надпреварата ще се включи за първи път и отбор от Северна Македония. Очакваме доста интересно съревнование, изтъкна главният сержант на Българската армия.

По думите на старшина Крумов той и друг негов български колега за първи път отишли в Тенеси на един вид рекогносцировка за състезанието още през 2019 г. „След това описахме подробно какво включва състезанието, как да се подготвят хората. И през 2020 г. вече имахме готов отбор, който беше готов да замине. Дори бяха купени самолетни билети. Дойде обаче COVID пандемията и участието се отложи, както и през следващата 2021 г. Но ето, вече втора поредна година участваме”, заяви главният сержант на Българската армия.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top