Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дроновете тип „Две в едно“ са от следващо поколение

[post-views]
Дроновете тип „Две в едно“ са от следващо поколение

Следващото поколение безпилотни летателни апарати масово ще бъдат от системата „Две в едно“. Това означава, че този тип апарати ще могат да излитат и да кацат вертикално, както и да летят хоризонтално с по-голяма скорост от хеликоптерните дронове. И по принцип ще бъдат с фиксирано крило. Неподвижното крило осигурява по-голяма скорост при хоризонтален полет. Следващото поколение дронове ще притежават много векторни способности на летене. Нагоре, надолу и напред, с по-висока енергийна ефективност, с по-голям обсег на действие и с по-висока степен на автономност. Напълно автоматични, без необходимост от намесата на оператор.

Единият от тези безпилотни летателни апарата от следващо поколение се нарича „Вектор“. Това е апарат с вертикално излитане и кацане, с фиксирано крило, предназначен за разузнаване. Той е типичният дрон „Две в едно“. „Вектор“ е гъвкав и издръжлив.   Неговите характеристики и способности за наблюдение в реално време превъзхождат всички известни въздушни апарати от този клас, които са в експлоатация по целия свят.

Дронът излита и каца от всякакви терени, при всякакви метеорологични условия. Много по-безшумен е от всички останали и е подходящ за много по-широк спектър от въздушни операции, свързани с наблюдение и разузнаване.

Стабилна криптирана връзка с „Вектор“ се поддържа на дистанция до 15 км. Издръжливостта му във въздуха е до 120 мин. Притежава здраво и компактно електрическо задвижване.

Дизайнът на системата „Две в едно“ дава възможност и за създаване на допълнителни модификации, както това се вижда при новата малка безпилотна платформа за вертикално излитане и кацане и хоризонтален полет „Скорпион“. При него фиксираните крила са премахнати, а са закрепени набор от хеликоптерни рамена. Експертите наричат този дизайн мултихеликоптерна платформа, която дава още възможности за приложение на дрона в най-разнообразни мисии. В случая със „Скорпион“ дизайнът позволява на роторите да променят равнината, в която се въртят, и по този начин, след като издигнат апарата, променяйки на 90 градуса плоскостта на въртене, да поемат в полет напред.

И „Скорпион“ е оборудван с мощни сензори за наблюдение. И той като „Вектор“ работи при най-неблагоприятни метеорологични условия и температури. Това е „трикоптер“, снабден с автопилот и система за предаване на данни и видеонаблюдение в реално време в зависимост от сценария на мисията. Криптираната връзка на „Скорпион“ също е в работен обхват от 15 км. Полетното му време е 35 мин, което дава възможност да се покрие широк спектър на приложението му. Круизната скорост на „Скорпион“ е 54 км/ч. Много е подходящ за мисии в гъсто застроени райони.

Реактивни безпилотни апарати имитират крилати ракети

Започва пълноценно производство на дронове, които ще имитират полета на крилатите ракети. Те ще служат за цели по време на учения, подготовки и тренировки на противовъздушната отбрана на Военноморските сили на САЩ. Става дума за усъвършенстване на борбата с противокорабните ракети. На практика това са сражения „въздух–въздух“, които се водят над морската повърхност.

От компанията производител информират, че тези т. нар. „целеви дронове“ влизат в пълноценно производство и ще представляват въздушна цел за тренировки, която ще се движи с дозвукова скорост от Мах 0,95. Тренировките с реактивния дрон BQM-177A ще помогнат на  екипажите на военноморските самолети и надводните военни кораби да се научат да побеждават вражеските крилати ракети. Дронът BQM-177A е въздушна цел от следващо поколение. Целта на програмата, по която е създаден този дрон, е да се създадат апарати, които с максимална точност да възпроизвеждат дозвукови заплахи от въздуха за военноморския флот, както и да се изпитват нови оръжейни системи за противодействие на тези заплахи.

Този апарат е дълъг 5,1 м, тежи 280 кг, с размах на крилата 2,1 м и може да лети до 3 м над морската повърхност, както и да достига височина до 12 000 м над морското равнище.

Лек радар вижда заплахите от всички посоки

Започва модернизацията на леки радари за армията на САЩ. Тези радари са базирани на леки колесни бронирани платформи и ще могат да прехващат и проследяват снаряди, мини и ракети, изстреляни от различни посоки. Това е система за ранно предупреждение, която „вижда“ на 360 градуса. Този радар трябва да подава незабавни сигнали към бронираните бойни машини за откриване на огън по връхлитащите от въздуха заплахи. Той проследява едновременно няколко цели, изстреляни от различни места, и изпраща сигнал за ранно предупреждение. Може да контролира въздушните заплахи на площ от 320 кв. км. Армията иска също така от компанията производител радарът да има и способност за противодействие на дронове. Тези системи могат да бъдат така адаптирани, че ако е необходимо да обхващат по-тесни сектори на по-дълги разстояния.

Роботи с желязна ръка ще обезвреждат бомби

Експертите от армията на САЩ искат от индустрията да произвежда високоефективни роботизирани системи, базирани върху безпилотни подвижни платформи, за обезвреждане на бомби и мини. Те държат тези системи да притежават дълга стоманена ръка, с помощта на която безопасно да се обезвреждат боеприпаси или взривни устройства от всякакъв характер. Освен това тези роботи със стоманени ръце трябва да помагат на специалистите да откриват, идентифицират, да деактивират и изхвърлят химически, биологични, радиоактивни и ядрени експлозиви.

Тези нови роботи съгласно проекта трябва да притежават роботизирани ръце с почти човешка сръчност и гъвкавост, но със сила, много по-голяма от човешката.

Те трябва да имат шест степени на свобода в пространството, преден обсег най-малко 127 см, обсег на височина най-малко 91 см и най-нисък обсег от 15 см. Един такъв робот манипулатор да може самостоятелно да повдига най-малко 25 кг, а с помощта на още един – най-малко 30 кг. По-мощните роботи трябва да могат да обработват и 155-мм артилерийски снаряди и големи бомби. И да могат с един прецизен изстрел от специалното устройство да обезвреждат цели с размери колкото една малка 9-волтова батерия на разстояние 9 м. Сензорът за наблюдение на робота е с 1,5 см разделителна способност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани