Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празничен концерт в зала „България”

[post-views]
Празничен концерт в зала „България”

Гвардейският представителен духов оркестър ще бъде заедно със Симфоничния оркестър в навечерието на 3 март

Празничен концерт по случай 3 март – националният празник на страната ни под патронажа на президента Румен Радев, ще бъде изнесен в зала „България” на 28 февруари от 19,00 ч. от Гвардейския представителен духов оркестър заедно със Симфоничния оркестър и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”. Солисти на концерта ще са изпълнители от Представителния ансамбъл на ВС като Орлин Горанов, квартет „Армейска песен”, Гергана Николаева, Станислава Димитрова–Съни. Както и деца от Националното музикално училище от класа по народно пеене на главен учител д-р Галя Грозданова. Те ще изпеят четири родопски песни, ще има дете солист на ударни инструменти, а Николай Тодоров от Котел ще изпее „Четници се пишат”. Учениците от музикалното училище съвместно с барабанисти от Гвардейския оркестър са подготвили шоу с барабани.

В програмата ще бъде изпълнена музика на маестро подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, по текст на Марио Лалчев, сред които „В България иди”, „Добруджа”, посветена на генерал Иван Колев, „Песен за войнишката майка”, маршът „Раковски”, който е марш на Военна академия „Г. С. Раковски”. Тематиката на концерта е патриотична и насочена към Българската армия.

Уникалното е, че за първи път двата оркестъра ще свирят заедно. Досега те са свирили на една сцена само поотделно. А на сцената ще присъстват над 150 изпълнители – оркестър, хор и солисти. Входът е свободен, заповядайте!

Военен филм по Ремарк грабна британските награди

„На Западния фронт нищо ново”, „Баншите от Инишерин” и „Елвис” бяха заглавията, които обраха най-много статуетки на британските кинонагради БАФТА, аналогия на Оскарите. Седем награди взе „На Западния фронт нищо ново” по книгата на Ерих-Мария Ремарк, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър чуждоезиков филм. Триумфът на военната драма дойде след предварителните залози, които предполагаха, че сатирата на Мартин Макдона „Баншите от Инишерин” ще е големият победител на вечерта.

В категорията за най-добър актьор също имаше обрат, като статуетката не отиде при Колин Фарел, а бе присъдена на младия Остин Бътлър („Елвис”). За женска роля взе актрисата Кейт Бланшет.

Сред документалните филми беше отличен „Навални”, един от създателите на който е българският разследващ журналист Христо Грозев.

„Чест в Театър 199 – за разминаването ни със себе си

Какво са 32 години съвместен живот в едно семейство? Отчасти късмет, отчасти умение да общуваш, отчасти – любов. А винаги ли се отваря възможност да излезеш с чест от загубата, която сам си предизвикал? Такива въпроси вълнуват героите в новата постановка в Театър 199 „Чест” по текст на австралийската писателка Джоана Мъри-Смит.

В камерното пространство на театъра режисьорът Ивайло Христов, както винаги, търси небанални отговори на банални въпроси – този път за кризата на средната възраст. И защо, за Бога, взривява семейното си щастие един мъж, успешният и уважаван писател Джорд (Владимир Карамазов), знаещ отговорите на сложните въпроси на обществото и познавач на човешката душа. Взривява и семейната хармония със също толкова талантливата му, но отдавна посветила се доброволно само на семейството си (и на просперитета на Джордж) съпруга Онър (Кристина Янева). Режисьорът и актьорите отгръщат пласт след пласт градените отношения: „Просто издържахме!”, е краткото обяснение на досегашния общ живот. Да, „физическата връзка е важна, но съвместният живот убива страстта”, е неизбежното признание.

Но „човешкият живот се върти около тайни”, казва писателят в едно интервю с млада, провокативна, умна, амбициозна и секси млада журналистка Клаудиа (Каталин Старейшинска). Откъдето и започва началото на края на семейното щастие… Джордж „честно” напуска гнездото („имахме прекрасен живот, а се усещам като… че умирам), а динамичното действие е като на филмови кадри. Минава през всички детайли от временно избухналото ново щастие на Джордж (с усещането, че всичко е възможно: „Опитах се още веднъж да бъда щастлив.”) до бързото разминаване с илюзията и молбата му да го приемат отново – съпругата и дъщеря му (Елена Хрант).

Работата и на четиримата актьори е удоволствие за зрителя. А на Ивайло Христов „все му се лепят” такива текстове, че спектаклите му са със запазената за него и актьорите му марка: автентични.

ИЗЛОЖБИ

Чешкият център в София представи проекта „Нашият Созопол” на кинооператора и фотограф Асен Шопов, който живее и твори в Прага. Това е триезична книга с фотографии и изложба на част от тях. Фотографът е един от видните чешки оператори от български произход, син на известния ни режисьор Асен Шопов, автор и на изобразителното решение на номинирания за „Оскар” чешки филм „Желари”. Графичният дизайн на книгата е дело на брата на автора на снимките – българският график Николай Киров. Асен Шопов е член на Асоциацията на чешките кинооператори и на Чешката филмова и телевизионна академия. Доцент е по филмово, телевизионно и фотографско изкуство и нови медии.

Двайсет снимки от ателиетата на 20 художници и по една тяхна творба – така фотографът на БНР Ани Петрова избра да посрещне своя 60-и рожден ден в столичната галерия „Стубел”. „Идеята ми е хората, които дойдат, да видят снимките, да видят и по едно тяхно произведение”, казва Ани. И допълва: „Хора, ходете и гледайте изкуство! Мен то ме спасява”. Изложбата е открита до 8 март.

Легендарният уелски изпълнител сър Том Джоунс пристига за концерт в България на 19 юни от 19,00 ч. в зала 1 на НДК. Билетите за концерта му вече се продават на цени от 99 до 180 лв. През 2011 г. Том Джоунс отново беше у нас

Най-ново

Единична публикация

Избрани