Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на ЦРУ изрази безпокойство заради все по-тесните отношения между Москва и Техеран

[post-views]
Конфликтът в Украйна влияе на плановете на Китай за Тайван, каза шефът на ЦРУ

Русия смята да помогне на Иран в ракетната му програма и да му предостави изтребители, заяви днес ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс, изразявайки безпокойство от засилването на военното сътрудничество между Техеран и Москва.

„Това, което виждаме, са признаци, че Русия предлага да помогне на иранците с ракетната им програма и също така разглежда възможността да предостави на Иран изтребители“, каза Бърнс в рядко интервю, излъчено по Си Би Ес.

Това военно сътрудничество се ускорява „в посока, която е много опасна, тъй като знаем, че иранците вече са предоставили на руснаците стотици въоръжени безпилотни самолети, които те използват, за да карат украинското цивилно население да страда“ и да нанасят удари по инфраструктурата, каза той.

Запитан за напредъка на иранската ядрена програма, Уилям Бърнс заяви, че Съединените щати „не вярват, че върховният лидер на Иран все още е взел решение да възобнови милитаризирането на (ядрената) програма, което според нашите оценки беше спряно или прекратено в края на 2003 г.“. Въпреки това, каза той, програмата за обогатяване на уран „напредва бързо до степен, в която ще им отнеме само няколко седмици, за да достигнат 90 %, ако решат да преминат тази граница“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани