Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безредици и насилие в Западния бряг – израелски заселници нападнаха палестински селища

[post-views]
Израел изстреля ракета прехващач срещу въздушна заплаха над Червено море

Призиви за спокойствие и мир се чуват в Израел и Палестина след ожесточените сблъсъци в неделя вечерта. Един човек беше убит, а други 300 бяха ранени при нападение на израелски заселници срещу няколко палестински селища в района на Наблус, в северната част на окупирания Западен бряг.

Атаката от неделя вечерта беше определена като една от най-жестоките за последните няколко десетилетия. При нея беше убит 37-годишен палестинец. Повече от 300 души бяха ранени, нанесени са и сериозни материални щети. Подпалени са най-малко 75 жилищни сгради, над половината от които са изгорели до основи, както и над 100 автомобила. Червеният полумесец е оказал помощ на ранените, въпреки че три линейки на организацията са били нападнати.

Стотици израелски заселници, въоръжени с ножове, палки, камъни и дори огнестрелно оръжие, нахлуха в поне 5 палестински селища, в отговор на нападение няколко часа по-рано, при което палестинец застреля двама израелци – братя на 22 и на 20 години.

В опит да тушира напрежението, израелското правителство изпрати в района стотици свои войници.

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел:

„Моля всички да запазят спокойствие. Няма легитимност, нито е възможно да се действа отвътре. Напълно ни е забранено да допускаме ситуация, в която гражданите вземат правосъдието в своите ръце. Призовавам всички да спазват закона и да имат доверие в Израелските въоръжени сили и в силите ни за сигурност навсякъде в страната.“

Президентът на Израел Исаак Херцог също осъди нападението и подчерта, че саморазправата, безредиците и насилието над невинни не е начинът, по който трябва да се действа.

Насилието идва на фона на дълго трупано напрежение в Западния бряг и постоянни провокации и от двете общности. Ситуацията ескалира миналата седмица, когато 11 палестинци бяха убити при рейд на израелската армия в Наблус, който беше определен като най-смъртоносния инцидент за последните 8 години.

През изминалите 12 месеца 63 палестинци са изгубли живота си в конфликта, като 2022 беше обявена за най-смъртоносната в Западния бряг от края на Втората интифада. От ираелска страна жертвите са 13.    

Най-ново

Единична публикация

Избрани