Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония закупува 400 ракети „Томахоук“ от САЩ

[post-views]
Двама загинали и над 90 ранени при земетресението в Япония

Япония ще закупи 400 ракети „Томахоук“ от САЩ, заяви министър-председателят Фумио Кишида, докато неговото правителство укрепва отбраната на страната с оглед на заплахи, сред които Китай, предаде АФП.

„Планът на страната ни е да придобие 400 единици“ от крилатите ракети, заяви Кишида пред бюджетната комисия на долната камара на парламента, без да даде подробности, позовавайки се на военната чувствителност на покупката.

По-рано този месец министърът на отбраната заяви, че Япония е заделила 211,3 млрд. йени (1,5 млрд. долара) за закупуване на ракетите през следващата фискална година, вместо да разпредели поръчката за няколко години.

Правителството на Кишида иска драстично да разшири отбранителния капацитет на Япония в условията на нарастващото военно влияние на Китай и непредсказуемите ракетни изпитания на Северна Корея.

Нахлуването на Русия в Украйна също така разпали опасенията, че Китай може да предприеме действия за превземане на Тайван.

Япония има пацифистка следвоенна конституция, която ограничава военния ѝ капацитет до привидно отбранителни мерки.

Миналата година обаче тя актуализира основните си политики в областта на сигурността и отбраната, като изрично посочи предизвикателството, което представлява Китай, и си постави за цел да удвои разходите за отбрана до стандарта на НАТО от два процента от БВП до 2027 г.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани