Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вижте лидерските битки по райони за изборите на 2 април

[post-views]

Днес изтече срокът, в който партиите и коалициите можеха да регистрират листите си за изборите на 2 април. На 1 март трябва да бъде изтеглен жребият на номерата, с които политическите формации ще влязат в изборната бюлетина.

Партиите и коалициите и на тези избори залагат на бивши министри, депутати с опит и знакови партийни лица за водачи на своите листи.

Ето битките по райони за предстоящия парламентарен вот на 2 април.

Благоевград

В Благоевград ГЕРБ-СДС отново издигат бившия зам.-председател на парламента Росен Желязков, водач на коалицията ПП-ДБ ще е бившият председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Традиционно водач на БСП в Благоевград е лидерът Корнелия Нинова, а на ДПС – Делян Пеевски. „Възраждане“ номинира зам.-председателя на партията Цончо Ганев, а „Български възход“ – Георги Самандов.

Бургас

В Бургас водачът на ГЕРБ-СДС е бившият депутат и енергиен експерт Жечо Станков. Срещу него от ПП-ДБ издигат бившия депутат и общински съветник и лидер на партия „Средна европейска класа“ Константин Бачийски. Водач на ДПС е отново Севим Али, БСП издигат отново бившия депутат Петър Кънев, а „Български възход“ – бившия регионален министър Виолета Комитова. Зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев е водач и в Бургас.

Варна

Във Варна ГЕРБ-СДС отново издига за водач Даниел Митов – бивш министър на външните работи и зам.-председател на партията. Срещу него от ПП-ДБ отново се изправя бившият министър на иновациите Даниел Лорер. БСП пак залага на Борислав Гуцанов, който в партията отговаря за организацията на изборите. Водач на ДПС този път е Филиз Хюсменова. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов традиционно води листата във Варна. Водач на „Български възход“ е Диан Драганов.

Велико Търново

Във Велико Търново водач на ГЕРБ-СДС отново е бившият здравен министър Костадин Ангелов. Срещу него от коалицията ПП-ДБ издигат Людмила Иванова, която беше водач на листата на ДБ за изборите през октомври миналата година. Начело на листата на БСП е бившият външен министър и бивш зам.-председател на НС Кристиан Вигенин – вместо Явор Божанков, който беше изгонен от БСП заради позицията му за Украйна. Бивш зам.-председател на НС издигат и от ДПС – Йордан Цонев отново ще е начело на листата. Водач на листата на „Възраждане“ отново ще е Станислав Стоянов, а на „Български възход“ – Пейчо Касъров.

Видин

Във Видин ГЕРБ-СДС традиционно залагат на бившия зам.-председател на НС Росица Кирова, която напусна партията на Слави Трифонов след среща с Бойко Борисов. Начело на ПП-ДБ е Любен Иванов – водач на ДБ и на предишния вот. Отново водач на ДПС е Станислав Анастасов, а на БСП – Филип Попов. Начело на листата на „Възраждане“ е пак Валери Сираков, а на „Български възход“ – Борислав Василев.

Враца

Във Враца рокада начело на листата на ГЕРБ-СДС – водач е бившият депутат Красен Кръстев заменя досегашния водач и бивш регионален министър Петя Аврамова. Коалицията ПП-ДБ издига Деница Симеонова от ПП. Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров оглавява отново листата във Враца. Цветан Енчев е начело на листата на ДПС. Ивайло Папов води отново листата „Възраждане“, а Михаил Михайлов – на „Български възход“.

Габрово

В Габрово мястото начело на листата на ГЕРБ-СДС по традиция е за зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев. ПП и ДБ издигат бившия депутат от БСП, изгонен заради позицията му за Украйна Явор Божанков. БСП този път номинира начело бившия енергиен министър и дългогодишен депутат Драгомир Стойнев, а „Възраждане“ – отново Даниел Петров. Юсеин Вейселов отново е водач на ДПС, а Диан Русанов – на „Български възход“.

Добрич

В Добрич водач на ГЕРБ-СДС отново е бившият социален министър Деница Сачева. Листата на ПП-ДБ ще води Ивайло Мирчев от ДБ. БСП отново залага на бившия депутат Мая Димитрова, а „Възраждане“ – на Константина Петрова. Начело на листата на ДПС отново е Ертен Енисова, а на „Български възход“ – Веселин Колев.

Кърджали

В един от бастионите на ДПС – Кърджали – ГЕРБ-СДС отново издигат бившия председател на парламента Цвета Караянчева, която не успя да влезе в 48-ото НС. Срещу нея ПП-ДБ изправят съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Начело на листата на ДПС по традиция е председателят Мустафа Карадайъ. Начело на БСП този път е Жени Стайкова, бивш шеф на здравната инспекция. Водач на „Възраждане“ отново е Георги Георгиев, а на „Български възход“ – Григор Захариев.

Кюстендил

В Кюстендил ГЕРБ-СДС пак залага на бившия вътрешен министър Христо Терзийски. Водач на листата на ПП-ДБ е Георги Стамов от ПП. БСП отново издигат Бойко Клечков, ДПС – Шейхриар Неждет Златарска. Водач на „Възраждане“ отново е Димчо Димчев. Водач на „Български възход“ е Христо Гушков.

Ловеч

В Ловеч водач на ГЕРБ-СДС отново е бившият регионален министър Николай Нанков. ПП-ДБ издигат Искрен Арабаджиев от ПП. Този път водач на БСП е зам.-председателят Ирена Анастасова, а на ДПС – отново Станислав Анастасов. „Възраждане“ отново слагат начело Николай Дренчев, а „Български възход“ – Христо Стоянов.

Монтана

В Монтана водач на ГЕРБ-СДС отново е Ирена Димова, а на ПП-ДБ – бившата областна управителка Ванина Вецина от ПП. Водач на БСП този път е Стоян Мирчев, на ДПС – отново Димитър Аврамов, на „Възраждане“ – пак Петър Петров. Водач на „Български възход“ е Филип Борисов.

Пазарджик

В Пазарджик водач на ГЕРБ-СДС отново е бившият външен министър Екатерина Захариева. Ивайло Шотев от ПП е водачът на коалицията ПП-ДБ. Водач на листата на ДПС е пак Делян Пеевски. Листата на БСП води отново Драгомир Стойнев, а тази на „Възраждане“ – Стоян Таслаков. Начело на „Български възход“ е Зорница Тодорова.

Перник

В Перник водач на ГЕРБ-СДС този път е зам. външният министър Георг Георгиев. Срещу него ПП-ДБ издигат бившия вътрешен министър Бойко Рашков. БСП залага на нов водач – Борис Цветков, бивш общински съветник в София. „Възраждане“ издига отново Димо Дренчев. Водач на листата на ДПС е Александър Несторов, а „Български възход“ – Катя Иванова.

Плевен

В Плевен водач на ГЕРБ-СДС е Пламен Тачев. Начело на листата на ПП-ДБ е Радостин Василев – един от отцепниците от ИТН, които се присъединиха към ПП. Водач на БСП отново е Румен Гечев, на ДПС – Марио Рангелов, а на „Възраждане“ – Ивелин Първанов. Начело на „Български възход“ е Веселка Венкова.

Пловдив-град

В Пловдив-град по традиция водач на ГЕРБ-СДС е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Срещу него отново ще се изправи бившият парламентарен председател Никола Минчев от ПП-ДБ. Този път водач на БСП е бившият депутат Иван Петков. Начело на листата на ДПС отново е Танер Али, а на „Възраждане“ – Ангел Георгиев. Водач на „Български възход“ е лидерът Стефан Янев.

Пловдив-област

В Пловдив-област рокада начело на ГЕРБ-СДС – водач ще е бившият председател на НС Вежди Рашидов. Бившият депутат от ПП Росен Костурков е водач на листата на коалиция ПП-ДБ. ДПС отново залагат на Рамадан Аталай, водач на БСП този път е Манол Генов, а на „Възраждане“ – отново Стоян Таслаков. Начело на „Български възход“ е Румен Йончев.

Разград

В Разград водач на ГЕРБ-СДС отново е бившият председател на парламентарната група Десислава Атанасова. Начело на листата на ПП-ДБ е Антоанета Цонева от ДБ. ДПС отново издигат начело Ахмед Ахмедов. БСП залагат на нов водач – председателя на областната организация Наско Атанасов. Нов е и водачът на „Възраждане“ – Ивайло Хъневски. Начело на „Български възход“ е Айлин Василева.

Русе

В Русе водач на ГЕРБ-СДС отново е бившият председател на парламентарната група Десислава Атанасова. ПП-ДБ издига за водач Мартин Димитров от ДБ. БСП отново залагат на Иван Иванов, ДПС – на Ализан Яхова, а „Възраждане“ – на Златан Златанов. Водач на „Български възход“ е Боян Стоянов.

Силистра

В Силистра водач на листата на ГЕРБ-СДС е отново бившият депутат и областен управител Ивелин Иванов. ПП-ДБ издигат Стоян Георгиев от ПП. Нов е водачът на БСП – Иво Атанасов. ДПС отново залагат на Джевдет Чакъров, а „Възраждане“ – Маргарита Генчева. Водач на „Български възход“ е Евгени Георгиев.

Сливен

В Сливен водач на ГЕРБ-СДС отново е бившият земеделски министър Десислава Танева. Срещу нея ПП-ДБ издигат Татяна Султанова от ПП. БСП отново залагат на Деян Дечев, ДПС – на Хатидже Георгиева, „Възраждане“ – на Климент Шопов, а „Български възход“ – Георги Балабанов.

Смолян

В Смолян листата на ГЕРБ-СДС отново води Красимир Събев, а на ПП-ДБ – Михал Камбарев от ПП. Начело на БСП е Георги Михайлов. Водач на ДПС отново ще е Хайри Садъков, а на „Възраждане“ – Ангел Георгиев. Начело на „Български възход“ е Мустафа Брахимбашев.

23 МИР-София

В 23-и МИР София водач на ГЕРБ-СДС отново е лидерът на СДС Румен Христов. Срещу него от ПП-ДБ се изправя съпредседателят на ПП Кирил Петков. БСП отново разчита на Христо Проданов, който в кабинета „Петков“ беше министър на туризма. Водач на листата на „Възраждане“ отново е бившият депутат Николай Дренчев. Водач на ДПС е Валентин Тончев, а на „Български възход“ – председателят Стефан Янев.

24 МИР-София

В 24-и МИР-София водач на ГЕРБ-СДС е отново едно от „остриетата“ – Тома Биков. Начело на листата си коалицията ПП-ДБ слага съпредседателя на ДБ Христо Иванов. Водач на БСП отново е бившият председател на парламентарната група Георги Свиленски. Начело на листата на „Възраждане“ е пак адвокатът Петър Петров, на ДПС – Едиз-Ханиф Саидов, на „Български възход“ – Калоян Станчев.

25 МИР-София

В определяния като лидерски район листата на ГЕРБ-СДС традиционно води лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Начело на коалицията ПП-ДБ отново е Христо Петров-Ицо Хазарта. Листата на БСП тук по традиция води лидерът Корнелия Нинова, а на „Възраждане“ – Костадин Костадинов. Водач на ДПС е Цветан Енчев, а на „Български възход“ – Георги Самандов.

София-област

В София-област листата на ГЕРБ-СДС отново води бившият вътрешен министър Младен Маринов. След напрежение в коалицията ПП-ДБ кой да е водач в 26-и МИР и обвинения от предишния водач там – Александър Дунчев от ПП, в безпринципно редене на листите в крайна сметка това е пулмологът Александър Симидчиев от ДБ. БСП отново разчита на Иван Ченчев, „Възраждане“ – на Александър Арангелов, ДПС – на Петър Чобанов, а „Български възход“ – на Цветомир Димитров.

Стара Загора

В Стара Загора водач на ГЕРБ-СДС и на тези избори е бившият просветен министър Красимир Вълчев. Водач на ПП-ДБ е Радослав Рибарски от ПП. Без изненада, водач на БСП е пак Георги Гьоков – социален министър в кабинета „Петков“. Водач на „Възраждане“ отново е Искра Михайлова, а на ДПС – Халил Летифов. Начело на „Български възход“ е Николай Благоев.

Търговище

В Търговище листата на ГЕРБ-СДС отново води бившият енергиен министър Теменужка Петкова. ПП-ДБ залагат на Илина Мутафчиева от ДБ. Водач на БСП отново е Борислав Гуцанов, на „Възраждане“ – Юлиян Губатов, на ДПС – Джейхан Ибрямов, а на „Български възход“ – Борислав Маринов.

Хасково

В Хасково традиционно водач на листата на ГЕРБ-СДС е бившият енергиен министър Делян Добрев. Водач на ПП-ДБ е отново съпредседателят на ПП Асен Василев. Начело на листата на БСП е Атанас Зафиров, на ДПС – Сезгин Мехмед. Водач на „Възраждане“ е отново Георги Георгиев, а на „Български възход“ – Тихомир Георгиев.

Шумен

В Шумен водач на ГЕРБ-СДС е отново бившият образователен министър Красимир Вълчев. Срещу него отново се изправя наследникът му – акад. Николай Денков от ПП-ДБ. Начело на БСП е Иван Иванов, на ДПС – лидерът Мустафа Карадайъ, „Възраждане“ този път залагат на Веселин Вешев, а „Български възход“ – сега на Сашо Евлогиев.

Ямбол

В Ямбол ГЕРБ-СДС избират отново бившия депутат Димитър Иванов. Водач на листата на ПП-ДБ отново е Мирослав Иванов, който стана председател на 47-ото НС след свалянето на Никола Минчев. БСП отново издигат бившия зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин, ДПС – бившия депутат Петър Чобанов, „Възраждане“ – Никола Димитров, а „Български възход“ – Евгени Господинов.

Източник: bntnews.bg/

Най-ново

Избрани