Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания отмени официален празник, за да осигури повече пари за отбрана

[post-views]

Датският парламент одобри днес широко дискутиран закон, внесен от новото правителство на страната през декември, за отмяна на един официален празник, а със спестените средства да се финансират по-високите разходи за отбрана, предаде Ройтерс.

Новото правителство предложи сериозни промени в социалния модел на страната, посочва агенцията. Отмяната на празника ще увеличи данъчните приходи и ще осигури повече средства за отбрана.

Празникът, който ще бъде отменен, е Денят на голямата молитва, отбелязван ежегодно на четвъртия петък след Великден от 1686 г.

Дания се надява до 2030 г. за успее да отделя 2 на сто от БВП за отбрана, каквито са изискванията на НАТО. Правителството подчертава, че по-голямата част от необходимите за целта 4,5 милиарда датски крони (639 милиона долара) ще дойдат от данъчните приходи, генерирани от отменения празник.

Синдикати, депутати от опозицията и икономисти поставиха под въпрос ефекта от отмяната на празника, но въпреки това той беше одобрен с 95 гласа в 179-местния парламент.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани