Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва съобщи, че по време на прекъсването на работата на летище Пулково са проведени учения на руската ПВО

[post-views]
Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, съобщи украинската армия

Руското министерство на отбраната съобщи, че изтребителната авиация е участвала в учения във въздушното пространство на Западна Русия. Информацията дойде, след като по-рано днес летище Пулково в Санкт Петербург беше принудено да спре да приема полети за час, предаде Ройтерс.

Руските осведомителни агенции цитираха изявление на военното ведомство, в което се посочва, че са проведени съвместни учения на военните и гражданските въздухоплавателни служби.

„На 28 февруари дежурните сили на Западната зона за отговорност за противовъздушна отбрана (ПВО) проведоха тренировка за взаимодействие с гражданските органи за управление на въздушното движение. По време на учението дежурните сили за ПВО отработиха действия за откриване, прехващане и идентификация на предполагаема цел –  нарушител (на въздушното пространство – бел. ред), а също и за взаимодействие със службите за спешна помощ и силовите ведомства при възникване на извънредна ситуация“, съобщи министерството, цитирано от ТАСС.

Оттам подчертаха, че практическата част от тренировката е включвала и вдигането на изтребители от състава на дежурните сили за ПВО на Западния военен окръг на Русия, които са извършили полети за отработване на прехващане и идентификация на условна цел нарушител.

По-рано днес властите във втория по големина руски град съобщиха в официалния си канал в социалната мрежа Телеграм, че всички полети от и за летище Пулково са били спрени до 12:00 ч. местно време (09:00 ч. по Гринуич), без да посочат конкретна причина. Според непотвърдена информация в местни медии в района е бил забелязан неидентифициран обект, подобен на дрон.

Впоследствие руските осведомителни агенции предадоха, че в 12:00 ч. местно време полетите са възобновени и че въведеното временно затваряне на въздушното пространство в радиус 200 километра от Пулково е било отменено.

Учението не беше обявено предварително и стана причина за пренасочване на полети и за промяна на разписанията на въздушните превозвачи за остатъка от деня, отбелязва Ройтерс.

Данни от специализирания сайт „Флайт Радар 24“ (FlightRadar 24) показаха, че редица самолети, изпълняващи вътрешни полети до Санкт Петербург, са се върнали обратно към летищата, от които са излетели. Затварянето на въздушното пространство засегна и полетите към руския анклав Калининград, тъй като самолетите, летящи към него, трябва задължително да прелетят над Санкт Петербург.

Към 12:00 ч. местно време полетите от и за Санкт Петербург бяха възобновени. На брифинг за медиите след подновяването им говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира причините за едночасовото им прекъсване, но посочи, че президентът Владимир Путин е бил напълно информиран за ситуацията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани