Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия започва строеж на ограда по границата с Русия

[post-views]

Финландия е започнала изграждането на планираната 200-километрова ограда по границата с Русия, съобщиха от граничната служба на страната. Хелзинки се опасява, че Москва може да използва мигрантските потоци по границата за политически цели.

Работата на терен ще започне във вторник „с прочистването на горите и ще продължи по такъв начин, че изграждането на пътища и монтирането на оградата да може да започне през март“, се казва в изявление на финландската гранична охрана.

Очаква се трикилометровият пилотен проект на югоизточния граничен пункт в Иматра да бъде завършен до края на юни, допълва тя.

Изграждането на още 70 километра, главно в югоизточната част на Финландия, ще се осъществи между 2023 и 2025 г.

Като цяло Финландия планира да огради 200 км от 1300-километровата си граница с Русия на стойност около 380 млн. евро.

Височината на оградата ще бъде над 3 метра, а в горната ѝ част ще има бодлива тел, като особено чувствителните зони ще бъдат оборудвани с камери за нощно виждане, прожектори и високоговорители.

Понастоящем границите на Финландия се охраняват предимно с леки дървени огради, предназначени главно да спират добитъка да се отклонява към грешната страна.

Опасявайки се, че Москва може да използва мигрантите за оказване на политически натиск върху Хелзинки, кандидатът за членство в НАТО Финландия прие през юли нови изменения в Закона за граничната охрана, за да улесни изграждането на по-здрави ограждения.

Въпреки че в миналото финландско-руската граница е „работила добре“, през ноември бригаден генерал Яри Толпанен заяви пред АФП, че войната в Украйна е променила ситуацията със сигурността „из основи“.

Той заяви, че оградата по границата е „необходима“, за да се спрат мащабните незаконни влизания от руска територия.

През септември Финландия регистрира наплив на руснаци, след като президентът Владимир Путин нареди мобилизирането на резервисти, които да се сражават в Украйна.

Естония, Латвия и Полша също повишиха сигурността на границите си с Русия или планират да го направят.

Източник: БГНЕС

Избрани