Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хакерска атака принуди руски местни медии да издадат предупреждение за въздушна тревога

[post-views]

Хакерска атака принуди няколко руски местни медии да издадат днес фалшиво предупреждение за въздушна тревога, призовавайки хората да потърсят укритие от предстояща ракетна атака, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс.

„В резултат на хакерска атака срещу сървърите на радиостанции и телевизии в някои региони на страната беше разпространена информация за обявяване на въздушна тревога“, посочи в изявление министерството. „Тази информация е фалшива и не отговоря на действителността“, се допълва в изявлението.

Сред регионите, където е била разпространена фалшивата информация е Крим – полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., съобщи агенция РИА „Новости“.

В ефира на една местна телевизия се появи изображение на мъж, бягащ към укритие от летяща ракета, с надпис: „Всички към укритията веднага!“, става ясно от кадри в социалните мрежи.

В ефира на радиостанции прозвуча звукът на силни сирени и беше разпространено съобщение: „Внимание, внимание! Издадено е предупреждение за въздушна тревога! Всички да се насочат към укритията веднага! Внимание, внимание! Ракетна заплаха!“.

Руски държавни медии цитираха местни служители, според които зад атаката стои Украйна. Засега няма официален коментар от страна на Киев.

„Газпром Медия“, която е собственик и акционер в редица местни телевизии, каза в изявление, цитирано от РИА „Новости“, че инфраструктура на сателитния ѝ оператор е била атакувана. „Подобни атаки срещу нашата спътникова мрежа стават част от ежедневието ни“, допълни компанията.

Източник: bta.bg

Избрани