Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дългата ръка на Москва? Нови антиправителствени протести в Молдова

[post-views]
Дългата ръка на Москва? Нови антиправителствени протести в Молдова

Поредният масов антиправителствен протест в Молдова. Хиляди демонстранти се събраха в центъра на столицата Кишинев с искания за оставката на президента Мая Санду. Демонстрациите са организирани от про–руските партии, които поискаха от правителството да не въвлича Молдова във войната в Украйна.

Това е вторият протест срещу прозападното правителство на молдовския президент Мая Санду в рамките на няколко седмици.

Демонстрации са организирани от неправителствената организация „Народно движение“, което има подкрепата про-руската и парламентарно представена партия „Шор“.

Според медиите в страната основен двигател и радетел на протестите е именно лидерът и създателят на „Шор“ – олигархът Илан Шор, който живее в доброволно изгнание в Израел и е в списъка на санкционира лица на САЩ, които работят за интересите на Русия.

Като гранична на Украйна страна, Молдова е косвена жертва на конфликта, а властите в Кишинев, все по открито говорят, за плановете на Москва, да чрез преврат да назначи марионетно правителство, с което осен да отдалечи страната от ЕС, ще роботи изцяло за интересите на Русия.

Припомням, че миналата седмица руския президент Владимир Путин отмени указ, който отчасти гарантира суверените на Молдова, в териториалния спор с подкрепяните от Москва власти в сепаратиския регион Приднестровието-ивица земя между Украйна и Молдова отцепила се малко след разпадането на Съветския съюз, в която русия има постоянно военно присъствие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани