Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Одобрена е нота за присъединяване на Исландия към Съвместния център на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за кибер защита

[post-views]

Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване на Ноти за присъединяване на Исландия към Съвместния център на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за кибер защита (NA ТО Cooperative Cyber Defence Center of Excellence – CCD СоЕ) в гр. Талин, Естония, и за одобряване на Технически споразумения за принос на Република Австрия и Украйна към Съвместния център на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за киберзащита (NAТО Cooperative Cyber Defence Center of Excellence – CCD СоЕ) в гр. Талин, Естония.

Присъединяването на горепосочените държави ще допринесе за по-ефективно изпълнение на функциите и задачите на CCD СоЕ, в т.ч. и на предоставяните услуги на CCD СоЕ към страните-членки, в областта на разработването на концепции и доктрини, идентифициране на поуки от практиката, научноизследователска и развойна дейност, обучение и поддържане на експертен капацитет, подобряване на оперативната съвместимост и способностите за кибер отбрана.

Решението предвижда заместник-националният военен представител в Съюзното командване на НАТО по трансформациите в Норфолк, САЩ да бъде упълномощен да подпише за Министерство на отбраната на Република България Нотите за присъединяване на Исландия и Техническите споразумения за принос на Австрия и Украйна към CCD СоЕ, като същите ще влязат в сила от датата на тяхното подписване, без последващо утвърждаване.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани