Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Митко Григоров: Полагаме всички усилия за намаляване на некомплекта

[post-views]
Бригаден генерал Митко Григоров: Полагаме всички усилия за намаляване на некомплекта

Бригаден генерал Митко Григоров: Полагаме всички усилия за намаляване на некомплекта
Бригаден генерал Митко Григоров

Модерната логистика е в основата на боеготовността и боеспособността на БА, категоричен е директорът на дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната

–       Г-н бригаден генерал, какво е мястото на логистиката  в армията?

–       Преди двайсет и две години със Заповед на министъра на отбраната 1-ви март беше обявен за Ден за органите по материално-техническото осигуряване – т. е. днешните логистици. Позволете ми първо да поздравя всички логистици с техния професионален празник! Да пожелая на всички тях и на техните близки здраве, късмет и професионални успехи през 2023 г.! В днешно време не можем да говорим за боеготовност и боеспособност на въоръжените сили без гъвкава и адекватна на съвременните изисквания логистика, интегрирана и ориентирана към нуждите на потребителите. Логистичната система на БА подлежи на непрекъснати оценка и усъвършенстване, за да осигурява условия за изграждане на такива способности, които да дават възможности за автономна и продължителна поддръжка на формированията в операциите, провеждани и по трите мисии на Въоръжените сили. Логистиката заема ключова роля в способностите на Въоръжените сили предвид динамиката и разширяването на обхвата и спецификата на рисковете и заплахите.

–       Какви задължения изпълнявате по придвижване на техника и имущество и в какви учения предстои да участвате през 2023 г.?

–       Изпълнението на дейностите по придвижване на техника и материални ресурси се осъществява основно от Командването за логистична поддръжка и структурите от Българската армия на оперативно и тактическо ниво. Отговорностите на Дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната са да развива способностите на ВС за стратегически транспорти, необходими за развръщане (ротация), изтегляне на националните сили и тяхната поддръжка в хода на операцията. За изпълнение на тази функция дирекцията участва в направляващия борд на програмата за Стратегически въздушен транспорт SAC, направляващия борд на Центъра за координация на придвижването – „Европа” (MCCE), както и Атинския многонационален координационен център за морски транспорт (AMSCC). Използват се и способностите на Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване за организиране на транспортирането на материални ресурси от САЩ в изпълнение на договорите за доставка. В допълнение – дирекцията ни координира със Съюзния координационен център по придвижването (AMCC) на НАТО, Съвместното командване на силите и Командването за логистична поддръжка изготвянето на многонационалните планове за развръщане на силите на НАТО с основен акцент осигуряване на дейностите по приемане, временно настаняване и последващо придвижване на силите (RSOM). Логистични офицери от всички нива участват активно в учения и тренировки на НАТО, където се извършва оценка на изпълнението на плановете за развръщане на силите и логистичната им поддръжка на наша територия. Във фокуса на дирекцията през 2023 г. са планирането и провеждането на националното учение ПСД-23, в което ще вземат участие министерства и ведомства от България. Целта на учението е да се повишат подготовката и координацията между министерствата и ведомствата и усъвършенстване на разработените процедури и механизми.

–       Как оказвате съдействие при преминаване на чуждестранни колони и военнослужещи и как уреждате митническите и други документи?

–       Приемането, настаняването и последващото придвижване на силите (т. нар. RSOM процес) е част от поддръжката от страната домакин, която е една от основните функции на дирекция „Логистика“. Координацията на RSOM (в който се включва преминаването на колони и военнослужещи през територията на страната) е прерогатив на Командването за логистична поддръжка (КЛП), което беше създадено през 2021 г. с основна мисия да осъществява логистична поддръжка на БА в мирно време, на ВС във военно време и да поддържа силите на НАТО на територията на страната. Преминаването на чужди сили през територията на страната е регламентирано от специален закон, като искам да подчертая, че той се прилага само в мирно време. На базата на подписани съюзни споразумения за ВС на страните от НАТО са въведени процедури, които способстват за бързата обработка на пътници и товари при преминаване на нашите граници. През територията на страната ежедневно преминават сили на НАТО за участие в учения, мисии, като за това дирекция „Логистика“ съдейства в процеса на координация между министерствата и военните формирования, осигуряващи гранични и митнически процедури и екскорти. За всички преминали и планирани транспорти на наша територия се изготвят ежедневни доклади до началника на отбраната. България е поела ангажименти, свързани с предоставяне на поддръжка на страната домакин (ПСД) на съюзни сили, преминаващи или пребиваващи на територията на страната, в това число и освобождаване на доставките за тези сили от данъци, митнически сборове, държавни такси и други подобни публични държавни вземания. През 2022 г. дирекция „Логистика“ съвместно с финансовите органи на МО, БА и Националната агенция по приходите разработиха процедура за освобождаване на съюзните сили от ДДС, акцизи и пътни такси в изпълнение на „Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и Щаба на Върховния главнокомандващ на НАТО по трансформацията (SHAPE) относно осигуряването на ПСД за провеждане на операции и учения на НАТО”.

–       Какво беше мястото на логистиката по извършването на евакуация на украински граждани и членове на техните семейства от територията на Румъния в началото на военния конфликт в Украйна?

–       Дирекция „Логистика“ и Командването за логистична поддръжка организираха координацията и извършиха евакуацията на бедстващи украински граждани, членове на техните семейства от Румъния до България. В евакуацията участвахме с предоставянето на пътни превозни средства с водачи. Бяха предприети действия по транспортирането на разселените украински граждани на територията на България. Беше създадена организация от началника на ВМА по алгоритъма за действие за амбулаторните прегледи и хоспитализацията. Една немалка част от бедстващите граждани след евакуацията бяха настанени в обекти на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

–       Какво е състоянието на осигуряване на военнослужещите от Въоръжените сили с полагащата им се безплатна храна и напитки при провеждане на занятия, учения, лагери и тренировки?

–       През последните 7 години договор за доставка на хранителни продукти и напитки за нуждите на ВС не сме имали, а сега в рамките на няколко месеца постигнахме такъв напредък и вече сме на прага на сключването на договор. Със съдействието на ръководството на Министерството на отбраната беше изготвен доклад от името на министъра на отбраната до МС за наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната при доставка на хранителни продукти, необходими за нуждите на ВС. В изпълнение на приетото решение на МС със заповед на министъра на отбраната беше назначена работна група за провеждане на преговори с „МЕТРО Кеш енд Кери България“ ЕООД за сключване на договор със срок от една година за доставка на хранителни продукти и напитки. До момента са проведени няколко срещи с представители на фирмата за уточняване на предложението за изпълнение на поръчката, както и техническите параметри от проекта на договор. Преговорите са на финален етап, като в най-скоро време предстои да бъде сключен и самият договор. 

–       Как стои въпросът с кадровото осигуряване при Вас?

– Некомплектът във военните формирования за логистично осигуряване е не по-голям от средния процент некомплект в Българската армия. Дирекцията полага всички усилия за минимизирането му. Военните формирования на тактическо ниво основно се попълват с офицери от висшите военни училища. Специалисти в областта на логистиката се подготвят и в трите висши военни училища. Като основните специализации са в НВУ „В. Левски“ – В. Търново. Там се подготвят логистични кадри основно за нуждите на Сухопътни войски в следните направления: поддръжка на въоръжението и техниката, придвижване и транспорт, снабдяване и поддръжка с материални средства. Отделно във ВВМУ „Н. Вапцаров“ и ВВВУ „Г. Бенковски“ се подготвят кадри с отчитане на спецификата на логистичното осигуряване на вида въоръжени сили. ВА „Г. С. Раковски“ подготвя кадри по специалност „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво“, специализация „Логистика“ на оперативно ниво в редовна и задочна форма на обучение. След завършване на обучението във ВА на випускниците се предлагат места предимно на оперативно ниво. Съществува нормативна база, съгласно която доказани специалисти в областта на логистиката имат възможност да придобият офицерско звание. Те се обучават в НВУ в задочна форма или в курсове за придобиване на професионална квалификация. Обучението на логистични кадри от сержантския и войнишкия състав се извършва в професионалните сержатски/старшински колежи към съответните висши военни училища. Повишаването на квалификацията и придобиването на по-горно сержантско звание се осъществява в професионалните центрове на видовете въоръжени сили и чрез провеждането на целеви курсове. Военнослужещите, притежаващи необходимата езикова подготовка, съгласно стандарта STANAG 6001 преминават през специализирани курсове за работа в специфична софтуерна среда (LogFas, LogRep). Въпреки съществуващия текущ некомплект военнослужещите в областта на логистиката получават необходимата подготовка, теоретични знания и практически умения за тяхното кадрово развитие, в резултат на което се създават условия за усъвършенстване на логистиката на ВС.

– Какви са впечатленията от новите, вече от няколко години униформи, има ли обратна връзка и отзиви от военнослужещи?

– През последните години приключи процесът по осигуряване на военнослужещите с новия модел полево камуфлирано облекло. В резултат на провеждани беседи с военнослужещите бяха изразени различни мнения (положителни и отрицателни) към новите камуфлажни облекла и обувки. Това наложи през 2022 г. да организираме и проведем проучване на мнението на военнослужещите от различни формирования с цел изследване и установяване на оценките им за здравината, комфорта, функционалността и качеството на полевите облекла и обувки след тяхната експлоатация в реални условия. Целта на анкетното проучване беше да се формулират изводи и препоръки за вземане на бъдещи решения за подобряване на качествата на камуфлажните униформи. Резултатите от изследването показаха, че е необходимо подобряване на качеството, здравината и ергономичността на новите изделия. Поради тази причина предприехме действия за промяна именно в тази насока на заложените изисквания в техническите спецификации на изследваните номенклатури облекла.

– Какви промени в нормативната уредба са направени, за да се реализира освобождаването от излишни движими вещи?

– Дирекция „Логистика“ инициира провеждане в МО на политика за реализиране на централизиран модел за разпореждане с излишни движими вещи и бързо освобождаване от тях чрез способите в Закона за държавната собственост и правилника за неговото прилагане директно от местата на тяхното съхранение във военните формирования. Приети са изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, което засяга правото на разпореждане с излишните движими вещи с общо предназначение. С направеното изменение излишните движими вещи с общо предназначение, които са обявени за излишни с акт на министъра на отбраната, остават в управление на юридическите лица, като правомощие за разпореждане с тях има министърът на отбраната. По този начин е създадена законова възможност министърът да се разпорежда с излишни движими вещи с общо предназначение, които са в управление на юридически лица, директно от мястото на постоянното им съхранение, без заплащане на разходи за транспортиране и на допълнителни разходи за съхранение. С реализацията на този подход ще настъпят благоприятни икономически последици за МО поради отпадане на разходването на финансови средства за заплащане на услугата по съхранение на излишните за МО движими вещи, включително и от освобождаване на войскови райони с отпаднала необходимост, използвани в момента за съхранение на излишни движими вещи.

Новите униформи отговарят на съвременните изисквания

„През последните години приключи процесът по осигуряване на военнослужещите с новия модел полево камуфлирано облекло, като бяха въведени и други нови модели униформени облекла и обувки с подобрена визия, качествен състав и характеристики, отговарящи на съвременните изисквания за практичност и комфорт“, твърди бригаден генерал Григоров. Новите асортименти са: ризи с къс и с дълъг ръкав – с нови типове пагони тунел за тях и  фланелка бяла за носене под ризите, фланелка с яка и къс ръкав, яке за пролетно-есенния сезон, противодъждовно яке, термобельо за хладно и студено време, риза за носене под бронежилетка, колан текстилен за панталон, нови образци на „Обувки полеви черни, зимни“ и „Обувки специални летни“, раници малки и големи и др. За посочените номенклатури има сключени договори за доставка. Създадена е организация при доставяне на имуществата от фирмите същите своевременно да се разпределят и осигуряват във военните магазини. По този начин военнослужещите постоянно имат достъп до голямо разнообразие от стоки.

В процес на съгласуване е проект на решение за конкурс за проект за разработване на дизайнерски модел и ушиване на униформено облекло – зимна връхна горна дреха тип ,,Канадка“, която е за осигуряване на офицерите и сержантите от Българската армия и ще замени сега използваната кожена полушуба.

Магнитни карти заменят вещевите книжки

За осигуряване на военнослужещите с униформено облекло съгласно изискванията на закона са разкрити звена за осигуряване на военнослужещите с вещево имущество (военни магазини). Военнослужещите от военните формирования и структури са зачислени за осигуряване към съответните военни магазини на териториален принцип. Военните магазини са от състава на Командването за логистична поддръжка (КЛП). „Те са напълно достатъчни, за да бъдат осигурени с униформено облекло и друго вещево имущество всички военнослужещи. Към настоящия момент не се предвижда да се разкриват нови военни магазини, както и възможността униформените облекла да бъдат достъпни и за цивилни лица“, каза бригаден генерал Григоров.

През миналата година беше извършен ремонт на военния магазин на бул. „Тотлебен“ № 34, като поетапно са планирани ремонти и на останалите такива. Стартиран е процесът и продължават дейностите по разработване на необходимите процедури за въвеждане на електронни (магнитни) карти, които да заменят сега съществуващите лимитни вещеви книжки. „Въвеждането на ефективен и съвременен софтуер за отчитане ще оптимизира работата на военните магазини и ще спести време, финансови и материални ресурси. Автоматизираният процес напълно ще промени начина, по който ще функционират магазините в следните аспекти: подобряване на общата ефективност, формиране на по-добра координация между магазините и складовете, повишаване на ефективността и намаляване на времето при получаване на необходимите данни за целите на планирането, повишаване на общата производителност на обслужващия персонал чрез намаляване на времето, отделено за обработване на документи, създаване на различни права за достъп на отделните групи потребители в системата“, пояснява бригаден генерал Григоров.

Фото Красимир ТОДОРОВ

Текст под снимка:

Една от основните задачи на логистиците е осигуряване на преминаващи през България колони на съюзници от НАТО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани