Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ възложиха на „Боинг“ договор за прототип на нов самолет „разузнавач“

[post-views]
Заземиха Boeing 737 Max 9 до края на проверките

Военновъздушните сили на САЩ възложиха на компанията „Боинг“ договор за започване на работа по въздушната система за Далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ) E-7A.

Стойността на този първоначален договор няма да надвишава 1,2 млрд. долара, съобщиха от ВВС на САЩ в прессъобщение. Министерството на отбраната избра E-7A за замяна на системата E-3.

E-7A ще осигури усъвършенствани възможности за индикация на движещи се цели във въздуха и управление на битката, командване и контрол, както и радар „Multi-Role Electronically Scanned Array“ (MESA), който подобрява управлението на битката във въздуха и позволява създаването на вериги за поразяване на големи разстояния с потенциални равностойни противници.

„E-7A ще бъде основният въздушен сензор на департамента за откриване, идентифициране, проследяване и докладване на всички въздушни дейности на командирите на обединените сили“, заяви Андрю Хънтър, помощник-секретар на ВВС по въпросите на придобиването, технологиите и логистиката.

„Възлагането на този договор е важна стъпка, за да се гарантира, че министерството ще продължи да предоставя възможности за осведомяване и управление на бойното пространство на американските бойци, съюзници и партньори през следващите няколко десетилетия. E-7A ще даде възможност за по-добра осведоменост за въздушното бойно пространство чрез прецизната си въздушна картина в реално време и ще може да контролира и насочва отделните самолети при широк спектър от условия на околната среда и експлоатация.“

ВВС на САЩ планират начало на производството през фискалната 2025 г., като първият E-7A се очаква да бъде пуснат на въоръжение до фискалната 2027 г. Службата предвижда да закупи още 24 E-7A до фискалната 2032 г. Предвижда се общият инвентар на самолетите E-7A да бъде 26 броя.

Продължаващата модернизация на E-3 ДРЛОУ отговаря на намеренията на Националната отбранителна стратегия от 2022 г., като продължава да се извършва управление на битката в глобален мащаб, командване и контрол и операции по индикация на движещи се цели във въздуха.

„Извършихме задълбочен анализ на жизнеспособните индустриални варианти, за да гарантираме, че избраният заместител на E-3 може да отговори на специфичните нужди на САЩ. Докато E-7A не бъде пуснат на въоръжение, ще продължим да разчитаме на E-3 ДРЛОУ“, каза Хънтър.

E-7 е модернизиран самолет за управление на бойното поле, първоначално разработен за Кралските австралийски военновъздушни сили и наречен „Wedgetail“. Обединеното кралство, Южна Корея и Турция също летят на Е-7 или планират да го закупят.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани