Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иранският президент Ебрахим Раиси обвини чуждестранни врагове за отровените ученички

[post-views]
Президентът Раиси заяви, че Иран е "дал урок" на Израел, иранското външното министерство обвини Великобритания, Франция и Германия в "двойни стандарти"

Иранският президент Ебрахим Раиси обвини днес враговете на страната си за отравянето на стотици ученички из цялата страна, предаде Ройтерс.

Необяснимите засега случаи на отравяне в над 30 училища в поне четири града в Иран започнаха през ноември в свещения за шиитите град Кум, което накара някои родители да спрат децата си от училище.

Министърът на здравеопазването Бахрам Ейнолахи каза във вторник, че стотици момичета в различни училища са станали жертва на отравяния. Някои политици предположиха, че те може да са били взети под прицел от религиозни групи, които се противопоставят на образованието на момичетата.

Днес, в обръщение към обществеността, предавано пряко по държавната телевизия, Раиси обвини за отравянето враговете на Иран.

„Това е проект, целящ да предизвика хаос в страната, чрез който врагът се опитва да всее страх и несигурност сред родителите и учениците“, каза той.

Раиси не уточни кои са тези врагове, въпреки че иранските лидери обичайно обвиняват Съединените щати и Израел, наред с други, че действат срещу Ислямската република.

Отделно от това високопоставен ирански служител заяви, че в отравянията вероятно е замесена цистерна с гориво, която е била забелязана до училище в предградие на Техеран и в два други града.

Властите са конфискували цистерната и са арестували шофьора ѝ, каза Реза Карими Салех, заместник-губернатор на предградието Пардис, цитиран от полуофициалната новинарска агенция Тасним.

Салех е първият представител на иранските власти, който съобщава за арест във връзка с вълната от отравяния, отбелязва Ройтерс.

Той заяви, че същата цистерна е била още в централния град Кум, както и в Боруджерд, в западната провинция Лорестан, където ученици също са пострадали от отравяния, но не даде повече подробности.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани