Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пловдив отбеляза 145 години от Освобождението на България от османско иго с тържествена церемония пред Паметника на руските освободители

[post-views]
Пловдив отбеляза 145 години от Освобождението на България от османско иго с тържествена церемония пред Паметника на руските освободители

С тържествено честване пред Паметника на руските освободители в Пловдив бе отпразнуван националният празник- Трети март. Десетки граждани се качиха на хълма Бунарджик, за да отпразнуват 145-годишнината от Освобождението на България от османско иго. Сред тях бяха и членовете на комитет „Родолюбие“, които поведоха традиционното шествие до върха – „Походът на свободата“, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

Водещ на церемонията бе Христо Христов, а на нея присъстваха кметът на града Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, председателят на общинския съвет Александър Държиков, Пловдивският митрополит Николай, генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции на българската армия, общински съветници и граждани. Официално слово пред събралите се произнесе поетът, драматург и журналист Александър Секулов, който призова за обществено помирение.

„Единствената дума, която ми идва в днешния ден, и която може да е нашето спасение, е помирението. Наше, лично, човешко, смирение и цялостно обществено помирение. Да чуем другия и другият да ни чуе. Който издигне знамето на националното помирение, ще бъде запомнен“, завърши словото си Секулов.

След официалното слово присъстващите сведоха глава за едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата България, а след това бяха положени цветя пред Паметника на руските освободители.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани