Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

София чества 145 години от Руско-турската освободителна война

[post-views]
София чества 145 години от Руско-турската освободителна война

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Димитър Стоянов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха днес в тържествения ритуал по издигане на националното знаме за отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението. Проявата пред Паметника на незнайния воин бе част от поредицата инициативи в чест на празника и в памет на загиналите за свободата на България в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. В нея се включиха представителни роти на Националната гвардейска част, министри и заместник-министри, генерали и адмирали, бивши депутати, членове  на чужди дипломатически мисии и на обществени организации.

По време на церемонията, при изпълнение на химна, бе произведен салют от двадесет артилерийски залпа. На паметника бяха положени венец и цветя. В тържествен строй преминаха и знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

Президентът, вицепрезидентът, министърът на отбраната и началникът на отбраната лично поздравиха присъстващите. Сред тях бяха и представителите на военно-патриотичните организации генерал от запаса Златан Стойков – председател на СОСЗР, доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните на България, генерал-майор Йордан Йорданов – председател на ЦКРК на СОСЗР, Емил Гуджев – председател на ЦКРК на Съюза на военонинвалидите и военнопострадалите и на столичното дружество „Военноинвалид“ и генерал-майор от запаса Петко Драгоев.

 По повод Националния празник в 12 ч. бе извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента. От 18,30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

София чества 145 години от Руско-турската освободителна война

Тържествата в София започнаха с отслужването на трисагий, молитва за загиналите войни и герои, както и благодарствен молебен. Богослужебните последования бяха предстоявани от Преосвещения Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, а заедно с него съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Вассиан, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх, столични свещеници, храмовото духовенство, протодякон Александър Нешев и протодякон Деян Коруноски. От името на Негово Светейшество патриарх Неофит епископ Герасим прочете слово по повод празничния ден.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани