Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гвардейски фурор в зала „България“

[post-views]

Тържествен концерт по случай 3 март – националният ни празник.

Истински музикален празник и гвардейски фурор избухна в емблематичната столична зала „България“. Там се проведе първият празничен и съвместен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония. Диригент беше началникът на оркестъра на гвардейските музиканти маестро подполковник Ради Радев, който е и главен диригент на БА. Събитието беше под патронажа на президента Румен Радев и по случай 3 март – националният празник на България.

Началото беше поставено силово с марша „Богоявление“ по музика на подполковник Ради Радев. Всички изпълнения бяха на български език в чест на празника, а почти всички бяха по музика и аранжимент на главния диригент на БА и по текст на Марио Лалчев.

Залата беше пълна, а публиката избухваше всеки път, когато чуеше вече позната мелодия. Особено обилни овации предизвикаха изпълненията и на учениците от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Те изпяха няколко народни и патриотични песни и демонстрираха музикалните си умения на различни инструменти заедно с гвардейските музиканти, което изправи публиката на крака.

Изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили също доставиха истинско удоволствие за сетивата на вярната си публика, която се раздаде с овации. Орлин Горанов, квартет „Армейска песен“, Станислава Димитрова, Надя Казакова и другите изпълнители наситиха пространството с прекрасните си гласове. Филхармоничният хор „Светослав Обретенов“ с академична виртуозност допълваше съвършенството от музика, визия и настроение.

Всеки път, когато Гвардейският представителен духов оркестър има участия, те са запомнящи се, защото винаги носят невероятно настроение и национална гордост, но и защото динамиката на изпълненията им сякаш се синхронизира с ритъма на сърцата на всички българи. Така се постига магията на музиката. Когато обаче това се случи съвместно със Софийската филхармония, човек започва да се пита, докъде е възможно да има все нагоре!?

В залата, за да се насладят на изпълненията, бяха министърът на отбраната Димитър Стоянов и неговите заместници Теодора Генчовска и  Катерина Граматикова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, представители на ръководството на МО, началникът на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, генерали и адмирали, запасни и ветерани, военни аташета и много граждани.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани