Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НСИ: Над 75% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

[post-views]
НСИ: Над 75% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

Над 75 процента от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи – това сочат данните на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2022-ра година от допълнителна анкета към наблюдението на домакинските бюджети. Относително лесно могат да покрият ежедневните си харчове малко над 19 на сто от хората, а само 4 процента не изпитват никакви затруднения.

Данните сочат, че с известни затруднения са малко под 39 процента от хората, всеки четвърти определя покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12 процента – като много трудно. Делът на лицата, които се справят много трудно, намалява в сравнение с първото и второто тримесечие, но се увеличава с 1.5 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2022 година.

Международният секретар на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Веселин Митов определи като взривоопасно увеличаването на хората, които трудно свързват двата края и че това може да доведе и до социални, и до политически катаклизми:

„В период на политическа нестабилност може да доведе до много силна радикализация и до, така да се каже, не много разумно и логично гласуване. Но да оставим встрани политическия аргумент. Гледайки синдикално по това, къде се намираме по доходи, е важно да се каже не точно колко получаваме и каква е минималната работна заплата, а какво можем да си купим с нея. Борбата ни е да имаме една конвергенция със страните от Западна Европа, но, за съжаление, тази конвергенция не става по линия на заплатите, а имаме конвергенция по линия на цените“.

През четвъртото тримесечие на 2022 г., за почти 68% от хората доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 27%, а намаление – пет процента и половина от хората.

Основните причини за увеличение на доходите са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

От КТ „Подкрепа“ алармират, че дори и с повишена минимална заплата българинът може да си купи все по-малко стоки:

„Много експерти твърдят, че инфлацията постепенно ще спадне и ще стигне едни нормални параметри, но това засега не го виждаме. Правителството афишира някакви мерки, но не може да направи много. Така че това, за което ние призоваваме, е да има колкото се може по-скоро едно нормално редовно правителство, което да се заеме с повишаване на доходите, да се заеме с едно изсветляване на икономиката и изсветляване на това, как се формират цените – особено в големите вериги“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани