Информационен център на Министерство на oтбраната

Започна обратното броене от ледения континент

Българският кораб ще достигне Родината към края на април.

Навръх националния ни празник Трети март, ден преди края на 31-вата българска антарктическа експедиция, родните полярници завършиха строителството на временен преместваем обект за складиране и поддръжка на технически средства като част от базата „Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън. Пренебрегвайки суровите метеорологични условия, строители, логистици и учени успяха да издигнат постройката, преди да отплават. 

Родните полярни експедиции отвъд 60-ия паралел се провеждат по време на антарктическото лято, а през останалата част от годината – от март до ноември. Базата „Св. Климент Охридски“ е зазимена, което създава нужда от помещения за съхранение на техниката до следващия сезон.

Йордан Тодоров, ръководител на логистичните операции по време на 31-вата българска антарктическа експедиция, сподели, че „дълги години базата имаше нужда от такова съоръжение, тъй като с всяка изминала експедиция расте необходимостта от нови технически средства, а същевременно по време на зимната пауза, когато не сме тук, те трябва да се съхранят на топло и сухо място“.

default

„В медицинско отношение стресови ситуации не е имало. Пациентите главно страдаха от мускулоскелетни заболявания и малки травми поради естеството на работата на кораба. Малкото екипаж наложи включването ми в голяма част от ежедневните дейности на кораба, тъй че особено много свободно време никой не е имал. В средата на пролива Дрейк имаше силно вълнение. Много от пасажерите на кораба имаха проблеми.  В началото на плаването ни лекувах предимно респираторни инфекции до момента, в който всички преболедувахме. Вече тече обратно броене на дните.“ Това каза специално за вестник „Българска армия“ старши лейтенант д-р Петко Гинев от Клиниката по ортопедия и травматология на ВМА, който е корабният лекар на българския военен и научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421).

Той сподели, че се занимава предимно с логистика, най-малко медицина. „Не достига екипаж и всеки е универсален боец“, каза още докторът, който обеща да даде специално интервю за военния вестник, когато се завърне в София. Ще покаже и уникални фото- и видеокадри.

default

НИК 421 отплава от Южния залив на о. Ливингстън, където е разположена българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“. Той се отправи по обратния път към България в 01,30 ч. на 5 март местно време (06,30 часа българско време).

Корабът се отправи към Пунта Аренас в Чили. Там ще остави екипа от българските антарктици, които ще се приберат в България със самолет. От чилийското пристанище корабът ще отплава обратно през Магелановия проток към Мар дел Плата в Аржентина. След преминаването си през Атлантика, Средиземно, Егейско, Мраморно и Черно море „Св. св. Кирил и Методий“ ще пристигне във Варна към края на април.

default

„Краят на света е само началото!“

Атанас ПАНАЙОТОВ

Матрос Андрей Каменов – боцман на моторния катер „Георги Раковски“, направи специален поздравителен постер до своя командир, който е командирован в екипажа на НИК 421. Достигането до о. Ливингстън и изпълнението на планираните задачи в рамките на 31-вата българска антарктическа експедиция вдъхновиха боцмана да поздрави своя командир по характерен за него начин, като посланието е отправено и към бъдещето: „Краят на света е само началото!“.

Командирът на моторния катер „Георги Раковски“ офицерски кандидат Андрей Петров неслучайно стана част от екипажа на НИК 421. Той има зад гърба си повече от две десетилетия плавателна практика, участие в различни учения и аварийно-спасителни операции, притежава множество умения, които са били от полза както за екипажа на НИК 421, така и за участниците в антарктическата експедиция. Чрез своя командир матрос Каменов поздравява всички участници в плаването и им пожелава успешно завръщане у дома.

Варна се побратими с Мар дел Плата

”Реализирахме една дългогодишна мечта на българските учени и на хората, които се занимават с Антарктида. Испанските военноморски сили и държавата Испания дългогодишно са ни подкрепяли. Ние направихме сериозна стъпка да върнем жеста на тази подкрепа. За първи път те се почувстваха осигурени със собствен кораб, с възможност да се пренесе оборудването на строящата се антарктическа база. Корабът ежедневно  подсигуряваше техните дейности”. Това каза  флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище ”Н. Й. Вапцаров” във Варна. Той беше на о. Ливингстън като част от българската антарктическа експедиция.

Варна вече е побратимена с Мар дел Плата. Отивайки там, бе проведена консултация с кмета на града. Предадох предложението на варненския му колега да бъде организирано побратимяване. Мар дел плата е като морската столица на Аржентина.

Изследване на геологията на скалите и търсене на ценни метали като злато, сребро и мед бяха част от проектите, по които работеха учените и логистиците през тази година. Те продължиха изследванията по темата за глобалното затопляне и топенето на ледниците. Екзотични риби и морски звезди ще пристигнат у нас и ще бъдат изложени в пловдивския Природонаучния музей.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top