Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще стигне ли южнокорейското оръжие до Украйна?

[post-views]
Ще стигне ли южнокорейското оръжие до Украйна?

Сеул се стреми да не дразни Москва, но увеличава рязко износа на военна продукция

Руската агресия срещу Украйна сплоти редиците на Запада, но въпросът с развитите държави от Източна Азия е малко по-деликатен. Те, естествено, осъждат военната инвазия на Путин, но се съобразяват и със своите регионални интереси и опасения за сигурността. Особено важна е позицията на Южна Корея, която е индустриален гигант и присъства в челната шесторка на най-големите износители на стоки в света. Непосредствено след 24 февруари 2022 г. нейният президент Юн Сук Йол се изказа в подкрепа на свободата и международния ред, основан на правила.

Сеул се присъедини към санкциите

на САЩ и Европейския съюз срещу Русия и бързо сведе почти до нула износа за Москва на стратегически стоки като чипове и електроенергийно оборудване.

Южна Корея се старае да намали доста високата си зависимост от внос на руски енергийни суровини. През първите 11 месеца на миналата година импортът на нефт от Русия намаля с 55%, на петролни продукти – със 70%, и на втечнен газ – с 36%. Вносът на руски въглища обаче нарасна с 14%. В същото време обаче Сеул се стреми да не дразни твърде много Москва, за да не провокира задълбочаване на военните връзки между Русия и Северна Корея. Ясно е, че режимът в Пхенян няма много възможности за излизане от обръча на международната изолация и руското направление е една от тях наред с китайското.

Още от самото начало на войната в Украйна правителството в Сеул декларира, че няма да изнася военна продукция за Киев. Москва обвиняваше Южна Корея, че не спазва това обещание, но корейците категорично отричаха да доставят оръжейни системи за Украйна. А истината е, че те имат какво да предложат.

Основният въпрос бе дали южнокорейски оръжия и боеприпаси стигат до Украйна чрез фирми и държави посредници. В началото на тази година за пръв път бе получено официално потвърждение, че това се случва. Правителството на Южна Корея е одобрило още през миналата година експортни лицензи за Полша, за да предостави на Украйна гаубици „Краб“, които са произведени с южнокорейски компоненти, съобщи агенция „Ройтерс“. Това е първото потвърждение, че Южна Корея официално е дала съгласието си поне косвено за предоставянето на оръжия на Украйна. „Краб“ са самоходни гаубици, произвеждани от полската компания „Хута Сталова вола“ (Huta Stalowa Wola) чрез комбиниране на южнокорейско шаси К9 „Тъндър“, кула от британската Би Ей И Системс, 155-мм оръдие на френската „Некстер“ и полска система за управление на огъня. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година Полша изпрати 18 гаубици „Краб“ на Киев през май и се готви да му достави още десетки бройки.

По време на посещението си в Сеул през януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Южна Корея да увеличи военната си подкрепа за Украйна, като се аргументира с действията на други държави, които след руската инвазия са променили своята политика да не доставят оръжия на държави, участващи в конфликт.

Ясно е, че амбициозните планове на Сеул за рязък скок на износа на военна продукция няма как да се реализират, без да видим корейско оръжие в най-горещата точка в света в момента – Украйна. Правителството на Южна Корея планира до 2027 г. страната да стане

четвъртият по големина износител на оръжие в света

след САЩ, Русия и Франция. Между 2017 и 2021 г. азиатската държава демонстрира най-бърз ръст на оръжейния експорт сред всичките 25 страни в челото на списъка за търговия с военна продукция. Към началото на 2022 г. Южна Корея се е изкачила до осмо място в тази класация и държи 2,8% от световния оръжеен пазар, показват данните на стокхолмския Международен институт за изследване на мира. След това обаче Сеул подписа нови големи договори за износ на военна продукция за Полша, Египет и Обединените арабски емирства.

Най-хитовият продукт на южнокорейската отбранителна промишленост е

самоходната гаубица К9

Тя се произвежда в гр. Чханвон в огромен завод на корпорацията Hanwha, който е с размерите на шест футболни игрища. През миналата година износът на оръжейна продукция от Южна Корея е нараснал с респектиращите 140% до $17,3 млрд. Трябва да се има предвид обаче, че над половината от тази сума е формирана от голяма сделка с Полша, която купува от корейците танкове, гаубици, изтребители и системи за противовъздушна отбрана. А поляците, от своя страна, са най-близкият голям съюзник на Киев. Така че не е изключено все повече южнокорейско оръжие да се появява на бойното поле в Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани