Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Точни и безпощадни

[post-views]
Точни и безпощадни

Такъв е девизът на 2-ри противотанков дивизион „Конкурс”, от състава на 4-ти артилерийски полк.

На 7 март военнослужещите от 2-ри противотанков дивизион „Конкурс“ на 4-ти артилерийски полк отбелязаха своя боен празник и си припомниха неговата дълга и интересна история. Тя е свързана с боевете при Драва-Соболч през март 1945 г. по време на Втората световна война. Тогава с героизма си противотанкистите допринасят за една от най-големите победи в историята на българската войска.

Три години преди тези битки, на 1 март 1942 г., на базата на Втора армейска бронеизтребителна дружина, дислоцирана в Харманли, се създава полк с командир майор Янчо Панайотов Атанасов. Формиран е от три батареи и личен състав от 410 души. Въоръжението на полка е 37-мм оръдия „Райнметал-Бордзик” и 37,2-мм оръдия „Шкода”, които по-късно са заменени с 50-мм и 75-мм оръдия „Райнметал”. Полкът е мобилизиран на няколко пъти за участие

                във Втората световна война

През 1945 г. един от неговите дивизиони е назначен за първи път за противотанков резерв на Първа Българска армия. На 6 март хитлеристите форсират р. Драва и настъпват в 3 направления, с цел да обкръжат Първа българска армия. Противотанковият полк е на позициите в района на град Сигетвар и през нощта срещу 7 март е вдигнат по тревога. Изпратен е на около 70 километра в района на град Харкан, южно от Печ. На 7 март следобед полкът по батарейно влиза в бой. На 8 март врагът настъпва с 2 пехотни дивизии, 50 танка и щурмови оръдия. В района на унгарските села Барч и Кавачхида бойците и командирите проявяват чудеса от храброст и отразяват многобройните атаки на немските танкове. В тези боеве загиват 43 офицери, сержанти и войници от полка…

Какво е

                         следвоенното развитие

на това военно формирование? През годините то е предислоцирвано последователно в Чирпан, Стара Загора, Пловдив и Асеновград. В периода 1974-75 г. е превъоръжено със системата САУ-100, ПТУРС „Малютка”, по-късно заменен с противотанков управляем ракетен комплекс (ПТУРК) „Конкурс” и 100-мм оръдия МТ-12 „Рапира”. На 1 октомври 1989 г., след структурни промени, формированието е реорганизирано в „Отдел за преподготовка на резерви и противотанкова артилерия, и съхранение на въоръжение и техника на Втора армия”.

От 1998 г. наименованието отново е противотанков полк. През 2000 г. той е трансформиран в два дивизиона с въоръжение ПТУРК „Конкурс” в състава на 4-та смесена артилерийска бригада в Асеновград. През есента на 2001 г. двата дивизиона са обединени във 2-ри противотанков дивизион, който е предислоциран в Пловдив. И много скоро формированието пак се връща при артилеристите в Асеновград. И приема като традиционна задача в стрелбите:           

                      „Всяка ракета – в целта“                  

От 2020 г. командир на 2-ри противотанков дивизион с управляем ракетен комплекс „Конкурс” е подполковник Коста Делев. Завършил е Висшето военно училище по артилерия и ПВО в Шумен и е служил основно в артилерийски формирования в гарнизони като Ямбол, Казанлък, Стара Загора, Плевен… През 2015 г., след обучението си във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ във Форт Левънуърт е бил назначен за съветник на командира по стратегически комуникации на щабния елемент за интегриране силите на НАТО в България. И след 3 години е продължил службата си в състава на 2-ра механизирана бригада.

Въпреки, че дивизионът има нужда от още офицери, подполковник Делев винаги е подчертавал, че личният състав изпълнява задачите си в пълен обем и по всяко време. Разчита много на опитните командири на батареи – капитаните Любомир Попов, Любен Ненов и Мартин Челебиев. Така ще бъде и на предстоящото полево обучение през април на полигон „Корен“. И отново напомня мотото на противотанкистите –  „Точни и безпощадни”.

Заместник-командир по логистичното осигуряване на 2-ри противотанков дивизион е майор Александър Петров. Завършил е Висшето общовойсково училище „Васил Левски“ през 1999 г. – петгодишен курс, специалност „Инженерни войски“. Служил е в 55-и инженерен полк  и 110-и логистичен полк. От 2015 г. е в 4-ти артилерийски полк. На сегашната си длъжност е от 2017 г.

Посочва, че най-характерното за

                            полевото обучение

на „Корен“ е динамичната обстановка. Логистичното осигуряване обхваща настаняването, храненето, ремонта на техниката, ако се налага… Дали достигат хората за тези задачи? Майорът отбелязва, че до 2012 г. в дивизиона е имало логистична рота с ремонтен взвод и взвод за подвоз. А сега логистичното формирование е малък взвод с транспортно отделение и ремонтно отделение. В щаба на дивизиона е имало отделение „Логистика“, сега служи само помощник-началник на щаба по логистиката. На полевото обучение храненето се извършва от логистичната рота на  полка.

Подготовката за лагерното обучение е започнала с обслужване на цялата материална част и техниката. Логистиците от 110-и полк извършват проверка на машините в района на артилеристите, а след това на полигона ще продължат задачите си по готовността  за стрелба.

Заместник-началник на щаба на дивизиона от 2019 г. е капитан Стефан Нерезов. Завършил е „Земна артилерия“ през 1996 г. В дивизиона е от 2001 г. Бил е заместник-командир на противотанкова батарея и началник на отделение „Тактическо“. И той не пропуска да отбележи, че в дивизиона служат достатъчно сержанти, но има недостиг на войнишки състав, няма и офицери командири на взводове.

Капитан Нерезов е бил много пъти на „Корен“. Обобщава,  че на полигона, на бойните стрелби и полевите занятия, се вижда резултатът от целия труд през годината. И ако ракетите са технически изправни, няма проблеми за поразяването на целите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани