Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия ще обсъдят днес в Калифорния пакта за сигурност АУКУС

[post-views]
Лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия ще обсъдят днес в Калифорния пакта за сигурност АУКУС

Лидерите на Съединените щати, Австралия и Великобритания се очаква да представят днес плановете си за предоставянето на ядрени подводници на Австралия в опит да окажат сериозен натиск върху амбициите на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, съобщи Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателите на Австралия и Великобритания, Антъни Албанезе и Риши Сунак, ще одобрят т. нар. проект АУКУС на среща в американска военноморска база в Сан Диего, щата Калифорния – главното пристанище на Тихоокеанския флот на САЩ.

По силата на споразумението Австралия ще закупи три американски ядрени подводници от клас „Вирджиния“ в началото на следващото десетилетие, с опция за придобиване на още две, ако е необходимо, заявиха представители на американските власти.

Споразумението, известно като пакта АУКУС, ще бъде изпълнено на няколко етапа, като през следващите няколко години поне една американска подводница ще посети австралийски пристанища, а в края на следващото десетилетие в Австралия ще бъдат построени нов клас подводници по британски проект и с американски технологии.

По силата на договора в Западна Австралия ще бъдат разположени подводници от британските и американските военноморски сили, които ще подпомогнат обучението на австралийските екипажи. Целта е да бъдат увеличени усилията за възпиране на Китай в региона.

Нарастващата милитаризация на Южнокитайско море, за по-голямата част от което Пекин претендира в разрез с международното морско право, е повод за все по-силно напрежение между Китай и САЩ.

Вашингтон планира първо една подводница да бъде разположена край Западна Австралия от 2027 г., а до няколко години след това се очаква да бъдат дислоцирани четири американски подводници, както и една британска. Подводниците ще се сменят на ротационен принцип.

В съответствие с АУКУС Вашингтон ще сподели технология за ядрено задвижване за първи път от 50-те години на миналия век. Понастоящем нито една страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), с изключение на петте страни, които ДНЯО припознава като ядрени сили – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция – не разполага с ядрени подводници.

Пекин осъди АУКУС като незаконен акт за разпространение на ядрено оръжие. С проекта Австралия освен това предизвика силно недоволство у Франция, като внезапно анулира сделка за закупуването на френски конвенционални подводници.

Остават и сериозни въпроси по отношение на плана, не на последно място заради строгите ограничения от страна на САЩ за споделянето на широкия набор от технологии, необходими за проекта, както и за времето, което ще е необходимо за доставката на подводниците, в момент, когато се смята, че предполагаемата заплаха от страна на Китай се засилва, отбелязва Ройтерс.

В събота Албанезе заяви, че Южна и Западна Австралия ще спечелят много от АУКУС. „Става дума за работни места, включително в производството“, каза той.

Великобритания, която напусна Европейския съюз през 2020 г. твърди, че АУКУС ще помогне за стимулиране на ниския темп на растеж на нейната икономика.

„АУКУС изгражда връзки с най-близките ни съюзници и ни предоставя сигурност, нови технологии и икономическо предимство у дома“, заяви британският премиер Риши Сунак.

Миналата седмица австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза, че подводниците ще гарантират мира и стабилността в Индо-Тихоокеанския регион, Югоизточна Азия и Индийския океан.

Експерти твърдят, че предвид нарастващата мощ на Китай и заплахите му да установи контрол над самоуправляващия се демократичен остров Тайван, ако се наложи и със сила, е жизненоважно да бъде постигнат напредък при изпълнението на втория етап от АУКУС, предвиждащ сътрудничество в областта на хиперзвуковите и други оръжия, които може да бъдат разгърнати по-бързо, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани