Информационен център на Министерство на oтбраната

Интересът на президента на РСМ към историята е похвален, но трябва да се опира на историческата истина, отбеляза Румен Радев

Интересът на президента на РСМ към историята е похвален, но трябва да се опира на историческата истина, отбеляза Румен Радев

Интересът на президента на Република Северна Македония (РСМ) към историята е похвален, но веднъж заявен, той трябва да се опира на историческата истина. Това коментира президентът Румен Радев преди церемонията по връчване на Годишните награди за отговорен бизнес, в която ще участва. Според държавния глава политиците в нашата съседка все още дължат на собствените си граждани истината за тяхната собствена история: “История, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации, истината за еврейския въпрос, истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетие”.

Повод за коментара на Радев е изказване на президента на РСМ Стево Пендаровски, според което, “за да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи”.

Според президента Румен Радев европейското бъдеще на Република Северна Македония изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да можем да имаме истински пълноценен диалог и свързаност между нашите две страни. Всички ще спечелим от това, каза още Румен Радев.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top