Информационен център на Министерство на oтбраната

Министърът на отбраната Стоянов: Мечтая да оставя армията по-модернизирана

Министърът на отбраната Стоянов: Мечтая да оставя армията по-модернизирана

„Моята мечта е да оставя армията по-модернизирана“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в часа по „Родолюбие“ „Аз обичам България“ пред ученици от девети клас в професионална гимназия „Васил Левски“ в Мездра. Министър Стоянов гостува в гимназията по покана на директорa Мирослав Павлов по повод честванията за 75 години професионално образование в община Мездра. На открития урок присъстваха началникът на РУО-Враца Лорета Колева и преподаватели.

Министър Стоянов попита учениците кои са професиите, за които се полага клетва. „Да, лекарите, народните представители, министрите полагат клетва. Но само военнослужещите полагат клетва да отдадат живота си за Родината. За да си военнослужещ, трябва силна мотивация“, каза министърът на отбраната.

Той запозна деветокласниците със задълженията на армията по Конституция и трите мисии на Въоръжените сили. „Най-видимата е третата мисия – в помощ на хората. След земетресенията в Турция, България беше първата страна, която помогна. Това нямаше да бъде възможно без военнослужещите от Военновъздушните сили и без лекарите от Военномедицинската академия. При наводненията в Карловско от миналото лято бързата реакция на Сухопътните войски също беше ключова“, посочи той.

Министърът акцентира върху възможностите, които дават висшите военни училища като безплатно военно и гражданско образование и други. „Вие сте нашето бъдеще, затова моят съвет е учете и спортувайте повече, за да сте здрави. И останете в България, защото тук има много възможности за вас“, обърна се към учениците министър Стоянов.

Деветокласниците питаха министъра на отбраната какво е за него България, защо я е избрал пред чужбина, какво е да си военнослужещ, колко самолети и танкове има армията, каква е числеността й, как минава работният му ден.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top