Информационен център на Министерство на oтбраната

Празникът на Плевенския гарнизон ще бъде отбелязан пред паметника на героите от Дойран

Празникът на Плевенския гарнизон ще бъде отбелязан пред паметника на героите от Дойран

Празникът на Плевенския гарнизон ще бъде отбелязан пред паметника на героите от Дойран. Честването ще се състои на 16 март – дата, възприета за празник на гарнизона в Плевен, съобщи Валя Минкова, старши експерт във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) “Георги Бенковски”.

Началото на празника ще бъде поставено пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк в Градската градина. Там от 10:00 часа командирите на военни формирования ще поднесат цветя.

От 11:00 часа тържеството ще продължи пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на площад “Свободата”. В честването ще вземат участие представителни части от ВВВУ “Георги Бенковски”, военни формирования 22160 и 38220 и 12-та авиационна база, добави Минкова. В знаменната група ще се включат и знамената на военно-родолюбивите организации. Молебен за здраве ще бъде отслужен от плевенски свещеници.

На 16 март преди 110 години Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон. Четвърти пехотен плевенски полк е част от Девета пехотна плевенска дивизия и един от първите осем полка на българската войска, възродила се след Освобождението.

От Плевен тръгват войниците от четирите пехотни полка на дивизията и един артилерийски полк по бойните пътища на Балканската, Първата и Втората световни войни.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top