Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК представи насоки за подобряване на охраната по границите и за повишаване на връщанията на мигрантите, на които е отказано право на закрила

[post-views]
ЕК представи насоки за подобряване на охраната по границите и за повишаване на връщанията на мигрантите, на които е отказано право на закрила

Европейската комисия представи днес насоки за подобряване на охраната на външните граници на ЕС и за взаимно признаване на връщанията на онези мигранти, получили отказ на молбите за международна закрила.

Според комисията е необходимо по-добре да бъдат съгласувани действията на европейските граничари, както и усилията за връщането на мигрантите без основание за престой. Предвижда се държавите от ЕС, когато издават отказ за закрила, да въвеждат данните в Шенгенската информационна система. Така се цели държавите от ЕС взаимно да признават постановените откази.

ЕК предлага външните граници да бъдат пазени с най-новите технически средства, като данните от наблюдението да постъпват към обща система. Друго предложение предвижда държавите от ЕС да взаимодействат по-тясно и на високо равнище с европейската гранична служба Фронтекс по въпроса на връщанията.

Комисията отбелязва, че предложенията са изготвени по искане на Европейския съвет и се очаква да бъдат разгледани на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел следващата седмица. Допълва се, че промените се предлага да влязат в сила догодина и засягат действията в следващите пет години.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани