Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прехванатият от Русия американски дрон може и да не бъде изваден от Черно море, съобщи Белият дом

[post-views]
Пентагонът заяви, че ще събира доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Разузнавателният дрон на въоръжените сили на САЩ, който се разби в Черно море, може никога да не бъде изваден от водата, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Дронът се разби, след като беше прехванат от руски изтребители и след това вече обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва допълнително се влошиха.

„Той все още не е изваден“, заяви Кърби в интервю за Си Ен Ен. „И не съм сигурен, че ще можем да го извадим. Там, където той е паднал в Черно море – водата е много, много дълбока. Така че все още преценяваме дали може да има какъвто и да било опит за неговото изваждане. Може и да няма“, добави той.

Американските власти са взели мерки да ограничат възможностите на руснаците да извлекат полезна информация от дрона, ако те го извадят, заяви Кърби пред Ей Би Си. „Обаче той все пак е наша собственост“, добави Кърби и увери, че американските власти ще продължат да проучват възможностите за изваждане на дрона.

Инцидентът над международни води вчера беше напомняне за риска от директна конфронтация между САЩ и Русия заради Украйна. Москва нахлу в съседната страна преди повече от година и оттогава западните съюзници подкрепят Киев с разузнавателни данни и оръжия, посочва Ройтерс.

Междувременно секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че Русия ще се опита да извади останките на дрона.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани