Информационен център на Министерство на oтбраната

Отлични отзиви за воините ни от „Алтеа“

Генерал-майор Деян Дешков прие строя

Автор: Красимир МИТОВ
Под звуците на представителния духов оркестър на Сухопътните войски с диригент капитан Тодор Пенков с маршова стъпка досегашният помощник-национален командир на контингента и командир на националния поддържащ елемент на българската рота, участваща в междинния регионален резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ подполковник Калоян Стоянов изведе своите подчинени след завръщането си. Церемонията се състоя пред Мавзолея костница „Св. Георги Победоносец” на площада в Плевен. Контингентът беше посрещнат от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който прие строя и рапорта на подполковник Стоянов.

Сред официалните гости бяха командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, началникът на Плевенския гарнизон бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Г. Бенковски”, командирът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) полковник Иван Вълев, областният управител Иван Петков, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, представители на военно-патриотични и родолюбиви организации, близки и роднини на военнослужещите.

Щастието е отново в ръцете на ефрейтор Михаил Михов


В приветственото си слово към участниците в контингента генерал-майор Дешков заяви: „Казвам добре дошли на воините
от завърналия се контингент на Сухопътните войски, участвал във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“. Това бяха шест месеца далеч от своите близки, шест месеца, в които вие изпълнихте дълга си и представихте Българската армия и в частност Сухопътните войски. Представихте ни по най-добрия начин. Отзивите, които получихме за вас, бяха, че по редният български контингент се справи отлично и представи България, българските народ и нация. Завърнахте се живи и здрави с достойно изпълнена задача. Тук е моментът да благодаря на вашите близки за това, че изпитаха несгодите в тази половин година да се справят сами с всички трудности и препятствия, възникнали пред вашите семейства. Независимо от това те бяха вашата подкрепа. Благодаря и на вас, че изпълнихте с чест своя дълг. Желая ви здраве и нови професионални успехи”.

В своето слово отговор подполковник Калоян Стоянов каза: „Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници, скъпи близки и роднини, уважаеми гости и граждани на град Плевен. Преди повече от шест месеца на същото това място със сълзи на очи вие ни изпратихте на мисия, а сега пак тук отново със сълзи на очи, но вече от радост, ни посрещате. Ние изпълнихме с чест задачите
поставени от нашите командири. Не само че ги изпълнихме, но издигнахме и затвърдихме авторитета на Република България, на Въоръжените сили и в частност на Сухопътните войски. Основен принос за това има войнишкият състав с неговата висока отговорност, с умението на командния състав да взима своевременно правилни решения. Затова смело мога да заявя, че вие сте истински професионалисти, защото не само се представихте отлично, но за пореден път поставихте служебните задължения над личните интереси. Разбира се, добрите резултати не се дължат само на нас, но те са и плод на постоянните грижи на Съвместното командване на силите през целия период на мисията, на командването на Сухопътните войски за цялостното ни осигуряване с материални средства. Мисията е само едно стъпало, една направена крачка в нашето изграждане като личности в професионалното ни развитие”.

Майката Лиляна и приятелката Памела в прегръдката на редник Веселин Енчев
Фото авторът

От името на контингента подполковник Стоянов връчи на генерал-майор Дешков и на полковник Вълев плакети в знак на признателност. Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов всички участници в мисията бяха наградени с награден знак за участие в мисия. За отлично изпълнени задачи и проявен професионализъм генерал-майор Цолов, генерал-майор Дешков и полковник Вълев връчиха награди на проявили се офицери, сержанти и войници в мисията.
За читателите на вестник „Българска армия” редник Мартин Диков сподели: „От четири години съм в редовете на Българската армия. Завърших Колеж по туризъм във Велико Търново по специалност „Икономика”, но реших, че бъдещето ми е професионален войник. Още повече съм радостен, че сбъднах моя мечта да отида на мисия извън страната. Желанието ми беше да „сверя часовника” си, да усетя действията на армейските подразделения в реална обстановка. Впечатлен останах от благодарността на местните хора, които се отнасяха с уважение към нас. радвам се, че съмчаст от тази система, която ги осигурява. Динамиката в Сухопътните войски ми харесва, затова не се колебая, че в бъдеще ще потърся реализация в офицерската професия”.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top