Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Един връх – една цел”

[post-views]
„Един връх – една цел”

„Един връх – една цел”. Това е логото на воините от 101-ви алпийски полк и те отново го защитиха при поредното си изпитание в най-тежкото военно планинско състезание в света Edelweiss Raid 2023, проведено във високия лагер на военната тренировъчна зона Lizum/Walchen в Австрия.

Изпълнение на поредна задача в зимна обстановка

Само за два дни алпийците от Смолян заедно с колеги от още 8 държави – общо 22 отбора, трябваше да изпълнят военни задачи, коя от коя по-сложни и изискващи свръхнатоварване. Преодоляха 40 км в Алпите на 4000 м надморска височина, търсиха и спасяваха пострадали от лавини, движеха се по въжена пътека с пострадал, изграждаха временно стрелбище на стръмен склон, с бърза стрелба поразяваха цели в дъно на долина. Всеки завършил това състезание се счита за победител. И участниците от 101-ви полк от състава на Сухопътните войски бяха посрещнати на финала с аплодисменти.

Към върховете в планината и в подготовката

Само преди малко повече от 5 години – на 1 декември 2017 г. 101-ви алпийски батальон бе реорганизиран в 101-ви алпийски полк. В движение се решаваха неотложни задачи в кратки срокове. И още през следващата година воини от формированието участваха на Световното военно първенство в Италия и на най-голямото специализирано алпийско учение на италианската армия „Петте кули”. През следваща година успешно се представиха на учение в Австрия. По-късно се състезаваха с колеги от други страни в Италия. Домакинстваха голямото планинско учение в Смолян „Родопи-19”, а след две години и „Родопи-21“. Сега се подготвят за „Родопи-23“.
И след Edelweiss Raid 2023 алпийците от 101-ви полк ще продължат да превземат върхове в планините и в подготовката си. Защото се намират нависоко и се целят нависоко. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани