Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двойно или нищо – вот на недоверие срещу френското правителство

[post-views]
Макрон прокарва закона за пенсиите без гласуване в Националното събрание

Френското правителство е подложено на най-сериозния си тест на фона на продължаващите с дни безредици в цялата страна заради пенсионната реформа. Парламентът в Париж гласува двоен вот на недоверие срещу кабинета, след като в петък стана ясно, че президентът Еманюел Макрон смята да прокара спорния законопроект, прескачайки народното събрание.

Срещу френското правителство има два вота на недоверие, внесени от опозиционни формации с повече от 170 депутати. Заради спорната пенсионна реформа на карта е поставено бъдещето на премиера Елизабет Борн, издигната от президента Еманюел Макрон. За оцеляването си тя разчита на 61 депутати от центристката партия Републиканци, които могат да обърнат гласуването.

Причина за масовото недоволство сред депутатите стана решението на кабинета да активира член 49.3 от Конституцията, който позволява спорния законопроект за пенсионната реформа да се прокара без парламентарно гласуване.

Ходът предизивика и мащабни протести, прераснали в сблъсъци по улиците на Париж и големите градове в страната. Стачната мобилизация започна още в четвъртък, а в сърцето на френската столица се стигна и до арести. Мнозина изразиха отвращението си от случващото се в страната и факта, че парламентаристите не съблюдават волята на народа. Протестът на транспортните работници пък застрашава провеждането на един от най-важните изпити за учениците.

За да успее вотът на недоверие е необходима подкрепата на 287 депутати. Ако предложенията отпаднат, както се очаква, предвид относителното мнозинство на поддръжниците на Макрон, от левицата заявиха, че ще оспорят пред Конституционния съвет начина, по който се прокарва реформата.

Припомняме, че спорният законопроект, който буни духовете в обществото от месеци, предвижда качване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, както и увеличаване на срока, в който французите трябва внасят осигуровки, за да получават пълна пенсия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани