Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания налага санкции на служители на иранската революционна гвардия

[post-views]
Британският външен министър заяви, че е обсъдил в Катар въпроса с „гостоприемството“

Великобритания днес наложи санкции на високопоставени служители от иранския Корпус на гвардейците на Ислямска революция, включително тези, които, според Лондон, са отговорни за управление на финансовите инвестиции на тази иранска структура, съобщи Ройтерс.

Великобритания, заедно с ЕС съюз и САЩ, през последните месеци наложи поредица от санкции срещу Иран заради репресиите срещу протестите след смъртта на младата иранска кюрдка Махса Амини през септември.

Днес и министърката на външните работи на Австралия Пени Уонг обяви, че страната й е наложила нови финансови санкции и забрани за пътуване на ирански юридически и физически лица заради нарушенията на правата на човека в Иран, съобщи ДПА.  Сред лицата, на които се налагат санкции, са четирима членове на нравствената полиция, отговорни за арестуването, задържането и малтретирането на Махса Амини, каза Уонг.

Протестите в Иран са едно от най-големите и дръзки предизвикателства към теокрацията в Иран след Ислямската революция от 1979 г. Иран обвинява западните сили, че подклаждат размириците, на които силите за сигурност отговориха със смъртоносно насилие.

„Днес предприемаме действия срещу висшите лидери в Гвардейския корпус, които са отговорни за наливането на пари в бруталните репресии“, заяви външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли относно наложените от страната му санкции.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция е създаден малко след Ислямската революция през 1979 г. с цел защита на шиитската духовна система на управление. Корпусът наброява около 125 000 души, които разполагат с пехота, флот и авиация. Той командва религиозната паравоенна организация „Басиджи“, която често се използва в репресиите.

Санкциите – замразяване на активи и забрана за пътуване в Обединеното кралство – бяха наложени на петима членове на борда на директорите на Гвардейския корпус и на двама високопоставени командири, които действат в Техеран и в провинция Алборз (Елбрус – бел. ред.).

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани