Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Асен Меджидиев: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптер, в следващите години поетапно ще получим и останалите пет

[post-views]

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер. Това заяви пред здравният министър Асен Меджидиев. Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма „Леонардо“. В следващите години поетапно страната ни ще получи и останалите пет хеликоптера. Една машина струва около 18 млн. евро, каза още министърът.

Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото. Ще се  ползват пистите на Военновъздушните сили, докато бъдат изградени  хангарите и площадките. Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по изграждането на поне още три бази в страната. Освен във вече посочените градове (София, Варна, Плевен, Пловдив и Ямбол), се очаква хеликоптерни площадки да бъдат изградени в Бургас, Русе, Добрич, Балчик. Обявени са местата за лекарите и екипите, които ще се обучават, паралелно започва обучението на пилоти и техници за хеликоптерите. Във ВМА ще се обучават медиците. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори и медицински сестри, които първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Камелия Александрова

Най-ново

Виж още

Избрани