Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Босна и Херцеговина започна официално сътрудничество с Европол

[post-views]
Европол съобщи, че тероризмът намалява, но остава заплаха за ЕС

Правилник за работата и оперативното сътрудничество за национална контактна точка на Босна и Херцеговина в сътрудничество с Европейската полицейска служба (Европол) беше подписан днес в босненската столица Сараево, съобщи националната телевизия БХРТ.

Правилникът, който е важна предпоставка за установяване на пълно оперативно сътрудничество с Европол, беше подписан от министъра на сигурността на Босна и Херцеговина Ненад Нешич, шефа на делегацията на Европейския съюз в Босна Йохан Сатлер и шефа на Отдела за стратегии и външни отношения на Европол Патриция Силвеира.

„Премахнато е последното препятствие за оперативното сътрудничество между Европол и Босна и Херцеговина, а през май ще бъде отворена служба на контактната точка в сградата на министерството на сигурността в Сараево, а след това и в Хага, където представител на Босна и Херцеговина ще бъде служител на МВР на Република Сръбска“, подчерта министър Нешич и добави, че това е голяма крачка, която ще доближи Босна до членството ѝ в ЕС.

Шефът на делегацията на ЕС в Босна обясни, че сътрудничеството между Босна и Херцеговина и Европол означава по-добри резултати в борбата с престъпността и по-конкретно с организираната престъпност, търговията с наркотици, трафика на хора, нелегалната миграция и т.н.

„Трябва да обединим силите си в борбата срещу всички видове престъпност, така че сътрудничеството остава приоритет за Европол. Относно Босна и Херцеговина, ние вече имаме качествено сътрудничество“, каза шефът на Отдела за стратегии и външни отношения на Европол Патриция Силвеира, подчертавайки готовността на Европол да помогне на структурите на сигурност в Босна и Херцеговина.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани