Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Експлозии в Крим: Украйна твърди за взривена руска ракета на полуострова

[post-views]
Експлозии в Крим: Украйна твърди за взривена руска ракета на полуострова

Експлозии в Крим: Украйна твърди за взривена руска ракета на полуострова
Изстрелване на крилати ракети „Калибър“ с морско базиране

Взривове в окупирания от Русия Кримски полуостров. Според украинското министерство на отбраната става въпрос за инцидент с руска ракета, която експлодирала, докато транспортирали с влак. Според назначените от Москва власти, районът е атакуван с дронове, като при нападението е пострадал един човек.

Инцидентът се е разиграл край град Джакой в северните части на Кримския полуостров. Украинското министерство на отбраната първо съобщи за експлозията, но както обикновено лаконично отхвърли да има връзка със случилото се.

„Експлозиите продължават процеса на демилитаризирането на Русия и деокупацията на Кримски полуостров“, се казва в съобщението на украинското военно министерство. От ведомството допълват, че ракетата е била предназначена за руския черноморски флот.

Информацията за експлозията беше потвърдена и от назначените от Москва власти, според които става въпрос за атака с дронове, при която е пострадал 33 годишен мъж, а няколко постройки са били запалени, без да споменават обаче, че нападение има засегната военна техника.

Ако бъде потвърдено, че украинската армия стои зад атаката, то тя ще е първата от половин година на сам, след като в края на октомври 2022г Русия обвини  силите на Киев за нападението с дронове срещу корабите й, акостирали в пристанищния град Севастопол.

В същото време конфликтът в Украйна навлиза в 13 –я си месец, като най-ожесточените боеве продължават да се водят за контрола на град Бахмут, който украинската армия изглежда твърдо решена да задържи, независимо от непрестанните атаки на противника.

Според британското военно разузнаване руската армия готви подобна масирана операция и в съседния град Авдеевка, който много скоро, може да се окаже поредната гореща точка на източния фронт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани