Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Повиквателни от хърватското министерство на отбраната предизвикаха тревога сред запасняците в страната

[post-views]
Повиквателни от хърватското министерство на отбраната предизвикаха тревога сред запасняците в страната

Хърватското министерство на отбраната в последно време изпраща повиквателни за даване на мобилизационно назначение за военно време на запасняците, което предизвика тревога у гражданите на възраст от 20 до 55 години, преминали военна служба, съобщават хърватските медии.

Хърватската телевизия цитира генерала от запаса Маринко Крешич, който поясни, че сигурността на страната не е застрашена, но хората трябва да бъдат подготвени.

„Не може да кажем, че сигурността на Хърватия е застрашена, но със сигурност трябва да сме подготвени по този въпрос от по-рано, особено по въпроса за запасняците, тъй като замразихме, а не сме отменили военната служба“, каза Крешич.

Той поясни, че това означава, че с едно решение на правителството или на парламента още утре може да бъде взето решение за повторно въвеждане на военна служба.

„Сигурността на Хърватия зависи от запасняците. С тях спечелихме Отечествената война“, подчерта генералът, имайки предвид войната през 90-те години.

Повиквателните са редовна задача на министерството на отбраната, за да се знае къде се намират подлежащите на военна служба и в коя военна част да се обадят в случай на тревога.

Министерството потвърди, че през следващите месеци ще бъдат изпратени около 10 000 повиквателни и че това се прави сега, защото през последните три години не е правено заради пандемията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани